Şefa diplomaţiei franceze spune că presupusul atac cu dronă asupra Kremlinului este „cel puţin ciudat”

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna
Ministrul francez de Externe Catherine Colonna
4 mai 2023, 13:38

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a vizat reşedinţa preşedintelui rus de la Kremlin cu două drone, o acuzaţie pe care Kievul o neagă.

Catherine Colonna a refuzat totuşi să intre în „micul joc al ipotezelor”. Faptul că nişte drone ajung până la Kremlin „este de neînţeles în situaţii normale”, a mai reacţionat ea.

Şefa diplomaţiei franceze a amintit că ucrainenii „au declarat ieri (miercuri – n.r.) oficial că nu au nimic de-a face cu acest incident, care rămâne inexplicabil”.

Ea a deplâns şi afirmaţii ale fostului preşedinte rus Dmitri Medvedev, care a cerut miercuri „eliminarea” preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ca represalii pentru acest presupus atac cu dronă asupra Kremlinului.

„Dmitri Medvedev se distinge prin remarci scandaloase, printr-o escaladare verbală care este regretabilă”, a spus ea. „Încă o dată, această escaladare vine din partea Rusiei, încă o dată, ea încearcă să intimideze, să sperie, să găsească pretexte pentru a justifica ce nu poate fi justificat”, a adăugat ea.

Refuzând să ia în considerare ipoteza asasinării preşedintelui ucrainean, ea a reamintit cât de „important este să se respecte integritatea fizică” a unui şef de stat ales în mod democratic.

Canalele de comunicare cu Rusia „rămân indispensabile”, a subliniat Ecaterina Colonna, argumentând că una dintre problemele puterii ruse este „izolarea ei într-o realitate paralelă”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a mai discutat cu omologul său rus cu Vladimir Putin de mai multe luni, dar a exprimat permanent ideea că trebuie menţinut dialogul cu toate părţile.

„Nu avem niciun interes să consolidăm această izolare mentală care a determinat Rusia (…) să facă alegerea de a invada Ucraina”, a declarat şefa diplomaţiei franceze, care nu a precizat dacă intenţionează să discute în curând cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Potrivit ministrului francez de Externe, menţinerea unei forme de dialog face posibilă şi reamintirea „principiilor realităţii”.

Franţa trebuie să continue să ajute Ucraina, astfel încât aceasta să poată efectua o contraofensivă pentru a restabili „un raport de putere favorabil” pe teren şi pentru a spera astfel la o revenire a Rusiei la masa negocierilor, a mai subliniat Catherine Colonna.

Guvernul francez pregăteşte un nou pachet de ajutor, a mai precizat ea, fără a dezvălui când ar putea fi anunţat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite