Şefa diplomaţiei belgiene şi-a tăiat o şuviţă de păr în semn de solidaritate cu femeile iraniene

Șefa diplomației și-a tăiat o șuviță de păr în semn de solidaritate
Șefa diplomației și-a tăiat o șuviță de păr în semn de solidaritate
7 octombrie 2022, 09:36

Şefa diplomaţiei belgiene, francofonă şi provenită dintr-o familie de origine algeriană, a luat o foarfecă şi a făcut acest gest imitând o deputată de opoziţie de origine iraniană care se afla lângă ea, în timpul unei sesiuni de întrebări pentru guvern în Camera Deputaţilor.

Hadja Lahbib s-a declarat „bulversată” de moartea „revoltătoare” a tinerei Mahsa Amini luna trecută la Teheran.

Această kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani a decedat la trei zile de la arestarea sa pentru încălcarea codului vestimentar strict din Iran, care le obligă pe femei să poarte văl. Drama a declanşat un val de manifestaţii în Iran, care au fost reprimate violent.

„Represiunea ar fi făcut deja peste 150 de morţi, la care se adaugă sute de răniţi şi de arestări”, a afirmat în faţa deputaţilor belgieni Hadja Lahbib, precizând că se bazează pe „surse independente”.

 

 

La fel ca SUA, care au anunţat joi sancţiuni economice împotriva a şapte oficiali iranieni pentru rolul lor în represiune, UE ar putea să îi sancţioneze în curând pe iranienii pe are îi consideră vinovaţi.

Subiectul se va afla pe agenda reuniunii miniştrilor de Externe din UE de la 17 octombrie.

Potrivit şefei diplomaţiei belgiene, opt ţări din UE (Franţa, Germania, Italia, Spania, Danemarca, Belgia, Cehia şi Luxemburg) cer împreună sancţiuni împotriva responsabililor serviciilor de securitate care au ordonat această represiune

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite