Şefa Centrului ucrainean pentru libertăţi civile, ONG laureat Nobel pentru Pace, cere ca Putin să fie judecat. Consilierul Podoliak: „Reprezentanţii a două ţări care au agresat o a treia primesc împreună Premiul Nobel”

Olexandra Matviychuk
Olexandra Matviychuk
7 octombrie 2022, 16:34

„Este necesar să fie creat un tribunal internaţional şi să fie aduşi în faţa justiţiei Putin, Lukaşenko şi alţi criminali de război”, a declarat Oleksandra Matviciuk, pe contul de Facebook.

„ONU şi statele participante trebuie să rezolve problema ‘prăpastiei responsabilităţilor’ şi să ofere o şansă justiţiei şi sutelor de mii de victime ale crimelor de război. Fără acest lucru, o pace durabilă în regiunea noastră este imposibilă”, a explicat ea.

Potrivit ei, „Rusia ar trebui să fie expulzată din Consiliul de Securitate al ONU pentru încălcarea sistematică a Cartei Naţiunilor Unite”.

Potrivit site-ului de internet al ONG-ului, „Iniţiativa mondială – Să rupem cercul vicios al impunităţii Rusiei pentru crimele sale de război” a fost creată drept răspuns la „agresiunea de mare anvergură a Federaţiei Ruse în februarie 2022”.

De la începutul invaziei asupra Ucrainei, pe 24 februarie, „documentăm crimele de război ale militarilor ruşi în Ucraina în toată ţara”, a explicat la sediul de la Kiev al ONG-ului Anna Truşova, responsabilă de comunicare.

„Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să trăim fără agresiune”, a reacţionat la rândul său, pe Telegram, şeful de cabinet al Preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit în comun militantului belarus Ales Beliaţki, încarcerat în ţara sa, ONG-ului rus Memorial – vizat de un ordin de dizolvare al autorităţilor ruse – şi Centrului ucrainean pentru libertăţi civile.

„Comitetul Nobel are o înţelegere interesantă a ‘păcii’ şi reprezentanţii a două ţări care au agresat o a treia primesc împreună Premiul Nobel”, a comentat pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. „Organizaţiile rusă şi belarusă nu au putut organiza o rezistenţă la război”, a estimat el.

Organizaţia rusă Memorial şi apărătorul drepturilor omului belarus Ales Beliaţki sunt victime ale represiunii în ţările lor, notează AFP. Belarus şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru ca trupele ruseşti să invadeze Ucraina.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite