Şefa Centrului ucrainean pentru libertăţi civile, ONG laureat Nobel pentru Pace, cere ca Putin să fie judecat. Consilierul Podoliak: "Reprezentanţii a două ţări care au agresat o a treia primesc împreună Premiul Nobel"

Şefa Centrului ucrainean pentru libertăţi civile, care se află printre cei trei co-laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace decernat astăzi, a cerut crearea unui tribunal pentru judecarea preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP.

07 Octombrie 2022, 16:34 (actualizat 07 Octombrie 2022, 16:51) Știrile TVR |
Olexandra Matviychuk / FOTO: www.facebook.com/olexandra.matviychuk

"Este necesar să fie creat un tribunal internaţional şi să fie aduşi în faţa justiţiei Putin, Lukaşenko şi alţi criminali de război", a declarat Oleksandra Matviciuk, pe contul de Facebook.

"ONU şi statele participante trebuie să rezolve problema 'prăpastiei responsabilităţilor' şi să ofere o şansă justiţiei şi sutelor de mii de victime ale crimelor de război. Fără acest lucru, o pace durabilă în regiunea noastră este imposibilă", a explicat ea.

Potrivit ei, "Rusia ar trebui să fie expulzată din Consiliul de Securitate al ONU pentru încălcarea sistematică a Cartei Naţiunilor Unite".

Potrivit site-ului de internet al ONG-ului, "Iniţiativa mondială - Să rupem cercul vicios al impunităţii Rusiei pentru crimele sale de război" a fost creată drept răspuns la "agresiunea de mare anvergură a Federaţiei Ruse în februarie 2022".

De la începutul invaziei asupra Ucrainei, pe 24 februarie, "documentăm crimele de război ale militarilor ruşi în Ucraina în toată ţara", a explicat la sediul de la Kiev al ONG-ului Anna Truşova, responsabilă de comunicare.

"Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să trăim fără agresiune", a reacţionat la rândul său, pe Telegram, şeful de cabinet al Preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak.


Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit în comun militantului belarus Ales Beliaţki, încarcerat în ţara sa, ONG-ului rus Memorial - vizat de un ordin de dizolvare al autorităţilor ruse - şi Centrului ucrainean pentru libertăţi civile.

"Comitetul Nobel are o înţelegere interesantă a 'păcii' şi reprezentanţii a două ţări care au agresat o a treia primesc împreună Premiul Nobel", a comentat pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. "Organizaţiile rusă şi belarusă nu au putut organiza o rezistenţă la război", a estimat el.

Organizaţia rusă Memorial şi apărătorul drepturilor omului belarus Ales Beliaţki sunt victime ale represiunii în ţările lor, notează AFP. Belarus şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru ca trupele ruseşti să invadeze Ucraina.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI