Proiecte de legi, aprobate în ședinţă de guvern. Premierul Nicolae Ciucă anunță că un studiu Harvard arată că ”România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii”

Şedinţă de guvern
Şedinţă de guvern
11 ianuarie 2023, 08:34

UPDATE Anul 2022 a fost un an bun pentru investițiile străine de la noi în țară. Acestea au înregistrat o creștere de aproape 40 de procente față de anul 2021.

Astăzi, în ședința de Guvern au fost aprobate o serie de proiecte, inclusiv un proiect care vizează soldele angajaților din Ministerul Apărării, dar și a angajaților din penitenciare.

Totodată, astăzi a fost aprobat și proiectul care reglementează modul în care românii care se încălzesc cu lemne pot beneficia de ajutor din partea statului.

De asemenea, a fost aprobat proiectul de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie, promovat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și asumat de România în PNRR.

Și subiectul cardurilor de energie a fost discutat în şedinţa de Guvern de miercuri, acestea urmând a fi distribuite de la 1 februarie. Guvernul a adoptat o ordonanţă simplă cu patru modificări importante pentru beneficiarii de card de energie.

UPDATE Ședința de guvern a început la ora 11.33.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut o serie de declarații:

* La finalul anului 2022, investițiile au însumat 73 de miliarde de lei
* Practic, este și rodul dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri. Măsurile adoptate au avut predictibilitate.
* Un studiu al Universității Harvard arată că România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii. O recumoaștere pe care trebuie să o adresăm tuturor cetățenilor României, mediului de afaceri. România are capacitatea ca, până în 2030, să intre în primele 10 economii ale lumii.
* Am discutat în coaliție să venim cu noi măsuri ca să sprijinim capitalul românesc. Am discutat și cu domnul ministru Câciu și cu ceilalți miniștri să facem în așa fel încât să venim cu măsuri concrete pentru a putea să sprijinim capitalul românesc și să aliniem demersurile noastre cu dorința de investiții din capitalul străin.
*De altfel, este și o coroborare a realizărilor noastre în acest domeniu cu cifra pe care au atins-o investițiile străine directe în economie românească. Cert este că la finalul lunii octombrie depășisem anul 2008, când valoarea ajunsese la 9,2 miliarde. Putem spune că ne-am atins obiectivul în realizarea bugetului în valoare nominală.
* Subliniez contribuția pe care au avut-o fondurile europene. Avem 11,3 miliarde absorbție și PNRR.. Dorim să atragem anual minimum 10 miliarde din fonduri europene.
* MIPE va asigura printr-o OUG mecanismele prin care toți cetățenii care au fost încadrați în componeneta de sprijin pentru termie să beneficieze de bani.
* Începând cu 20 februarie se vor putea folosi banii pentru plata termiei.
* 355 de milioane pentru Ministerul Energiei

––––––––-
Potrivit unui comunicat de presă remis de Executiv, prin proiectul de lege sunt stabilite norme clare în baza cărora va fi realizată intervenţia autorităţilor administraţiei publice locale în vederea îndeplinirii atribuţiei referitoare la prevenirea separării copilului de familia sa şi la menţinerea copilului în familie, se arată în nota de fundamentare.

În document sunt reglementate principiile care stau la baza activităţii de prevenire a separării copilului de familie şi sunt clarificate şi detaliate situaţiile care pot genera separarea copilului de familia sa, cum ar fi: situaţia economică şi condiţiile de locuit precare existente în mediul său familial şi/sau în comunitate, cum ar fi sărăcia monetară sau sărăcia extremă, situaţia socială şi mediul social necorespunzător, care pot exercita influenţe negative asupra copilului, starea de sănătate precară a unuia sau mai multor membri ai familiei, nivelul de educaţie scăzut al membrilor familiei, mediul abuziv, violent existent în familie şi comportamentele la risc care pot afecta negativ relaţiile dintre adulţi, dintre copii şi dintre adulţi şi copii.

Prin proiectul de lege se înfiinţează Observatorul copilului, prin intermediul căruia vor fi identificaţi şi înregistraţi toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Guvernul mai are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri un proiect de ordonanţă pentru aprobarea plăţii cotizaţiei financiare anuale în vederea participării Poliţiei Române, prin intermediul Poliţiei Rutiere, la Reţeaua Europeană a Poliţiilor Rutiere – ROADPOL.

Proiectul propune aprobarea plăţii cotizaţiei financiare anuale, pentru anii 2019-2022, constând în echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro/an, în vederea participării Poliţiei Române la Reţeaua Poliţiilor Rutiere din Europa – ROADPOL.

Bani mai mulți pentru militari și polițiști

Membrii Executivului urmează să aprobe de asemenea, prin hotărâre, actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut de personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, prin actualizarea acestora proporţional cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Astfel, potrivit documentului, cuantumurile soldelor/salariilor de grad actualizate sunt următoarele:

Ofiţeri:

– General, amiral, chestor general de poliţie 1.000 lei
– General-locotenent, viceamiral, chestor-şef de poliţie 975 lei
– General-maior, contraamiral, chestor principal de poliţie 950 lei
– General de brigadă, general de flotilă aeriană, contraamiral de flotilă, chestor de poliţie/penitenciare 925 lei
– Colonel, comandor, comisar-şef de poliţie/penitenciare 900 lei
– Locotenent-colonel, căpitan-comandor, comisar de poliţie/penitenciare 850 lei
– Maior, locotenent-comandor, subcomisar de poliţie/penitenciare 825 lei
– Căpitan, inspector principal de poliţie/penitenciare 800 lei
– Locotenent, inspector de poliţie/penitenciare 775 lei
– Sublocotenent, aspirant, subinspector de poliţie/penitenciare 750 lei

Maiştri militari:

– Maistru militar principal 725 lei
– Maistru militar clasa I 700 lei
– Maistru militar clasa a II-a 675 lei
– Maistru militar clasa a III-a 650 lei
– Maistru militar clasa a IV-a 625 lei
– Maistru militar clasa a V-a 600 lei

Subofiţeri şi agenţi de poliţie/penitenciare:

– Plutonier adjutant principal/şef, agent-şef principal de poliţie/penitenciare 725 lei
– Plutonier adjutant, agent-şef de poliţie/penitenciare 700 lei
– Plutonier major, agent-şef adjunct de poliţie/penitenciare 675 lei
– Plutonier, agent principal de poliţie/penitenciare 650 lei
– Sergent major, agent de poliţie/penitenciare 625 lei
– Sergent 600 lei Soldaţi şi gradaţi profesionişti: – Caporal clasa I 590 lei
– Caporal clasa a II-a 565 lei 2 din 2
– Caporal clasa a III-a 550 lei
– Fruntaş 525 lei – Soldat 500 lei

Conform legii 153/2017, în momentul de faţă, soldele şi salariile de grad au valoare de 410 lei pentru general, amiral, chestor general de poliţie şi 200 de lei pentru un soldat.

Un alt proiect de hotărâre de guvern ce urmează a fi dezbătut şi aprobat este cel pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea stadionului „Nicolae Dobrin”, în municipiul Piteşti, judeţul Argeş.

Nu în ultimul rând, Guvernul va discuta şi aproba şi proiectul de ordonanţă privind instituirea unor măsuri de sprijin suportate parţial din fonduri europene aferente politicii de coeziune 2014-2020, categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite