Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru cererea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr

19 noiembrie 2018, 08:40

Procurorul general Augustin Lazăr ar fi închis ochii la abuzurile DNA, dar ministrul Justiției Tudorel Toader ar fi cerut revocarea lui și din cauza dosarului 10 august în care sunt anchetaţi jandarmii care au lovit inclusiv manisfestanţi paşnici. Au fost cele mai dure acuzaţii lansate de ambele părţi.

CSM a decis cu un vot de 5 la 1 să avizeze negativ propunerea de revocare. Doar ministrul a votat pentru. Avizul negativ este consultativ, însă în raportul MCV, Comisia Europeană a cerut autorităţilor de la Bucureşti să ţină cont de el. În acest context, este cu atât mai importantă întâlnirea dintre Tudorel Toader şi Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie.

ACTUALIZARE 13.50 Secția de procurori a CSM a dat aviz negativ cererii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Votul a fost de 5 la 1. Singurul vot „pentru” a fost al ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia şeful statului.

ACTUALIZARE 12.00 A luat cuvântul procurorul general al României, Augustin Lazăr. El a prezentat Secției pentru procurori note scrise privind argumentele ministrului Justiției, Tudorel Toader.

El a subliniat că raportul de evaluare care îl vizează nu este un document caracterizat prin rigoare. „Și mă așteptam de la un profesor universitar să vedem rigoare științifică, să vedem un document redactat în stilul judiciar, care este imparțial și sobru, atenție, este un document de evaluare, nu este un eseu”, a atenționat Augustin Lazăr.

„Or, ce vedem noi aici, din păcate? Este un eseu cu accente polemice și de pamflet, prin care domnul ministru subtilizează adeseori persoana evaluată sau autorul, și pe redactorul acestui document, intitulat Raport de evaluare, pentru că noi știm cu toții, noi suntem magistrați și ne-am aștepta la rigoare științifică. Cu atât mai mult cu cât facem și cercetare științifică”, a adăugat procurorul general.

„Ce m-a impresionat pe mine a fost capacitatea de insinuare pe care o auzim, fiindcă acest raport de evaluare, acest document pe care eu îl consider un eseu critic la adresa procurorului general a fost completat oral într-o manieră formidabilă, că dacă îl aveam numai scris era într-un fel – era mai riguros, mai simplu, mai concis, dar capacitatea de insinuare – ce face domnul ministru când prezintă acest eseu? Face o mulțime de insinuări la adresa numirii procurorului general. (…) Apoi la adresa evaluării procurorului general. Cum a fost evaluat, lăsând să se înțeleagă că peste tot avem de-a face cu o conspirație formidabilă, care a cuprins mai multe persoane din sistemul judiciar și din afara sistemului judiciar pentru a putea să îl pună pe Lazăr procuror general”, a subliniat el.

„Propunerea de revocare formulată de ministrul Justiției este vădit nelegală, întrucât ministrul şi-a arogat în mod abuziv competenţa de a evalua profesional procurorul general, nu a respectat dispoziţiile legale privind evaluarea profesională a procurorului general, a invocat motive prin care şi-a depăşit atribuţiile legale şi a încălcat dreptul la apărare în această procedură vădit nelegală şi părtinitoare. (…) Propunerea de revocare este nelegală, pentru că ministrul Justiţiei nu are competenţa funcţională de a evalua personal procurorii cu funcţii de conducere, această competenţă aparţine Secţiei pentru procurori a CSM”, a subliniat Augustin Lazăr în pledoaria sa.

ACTUALIZARE 11.15 Ședința a început – Poate fi urmărită în direct AICI

Ministrul Justiţiei a declarat că nu crede ”ceea ce se aude într-un mediu calificat”, şi anume că la nivelul CSM „există deja o echipă restrânsă de membri tineri, care elaborează un draft de aviz negativ” privind cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Tudorel Toader a subliniat de mai multe ori că avizul pe care îl va da Secţia pentru procurori a CSM în acest caz este unul consultativ.

Ministrul Justiţiei i-a spus procurorului general că, în momentele cheie, a fost plecat în străinătate şi l-a acuzat că ”pune piedici” funcţionării Secţiei de investigare a magistraţilor, înfiinţată recent în cadrul Parchetului General.

„Procurorul general, în momente cheie, importante, a fost ba în China, ba în Africa de Sud, ba în altă parte. Vă provoc să vă dovedesc faptul că vă place funcţia de general şi e firesc probabil, dar în acelaşi timp aţi delegat foarte multe atribuţii de serviciu. Le-aţi delegat fără să le exercitaţi. Aţi spus că aveţi un adjunct care se ocupă. În planificarea activităţii dumneavoastră nu este trecută şi aprobarea pe mandatele de siguranţă naţională, din care nu ştiu dacă aţi semnat ceva în toată perioada şi aţi lăsat pe altul. Dumneavoastră probabil aţi semnat doar prin excepţie”, a spus Toader, în timpul şedinţei.

„Vehement aţi contestat înfiinţarea Secţiei speciale. Curtea Constituţională a spus că este o problemă de oportunitate, că nu contează dacă cei care anchetează sau verifică sesizările la adresa procurorilor sunt sub umbrela DNA sau a Ministerului Public. V-aţi opus vehement acestei soluţii, chiar dacă CCR a spus că este treaba legiuitorului. Dumneavoastră aţi spus: ‘Eu, ca procuror general, nu sunt de acord’. Dar ce, aveţi competenţe în materie de legiferare? Cei care sunt în Secţie spun că nu au fax, că nu au telefon, că nu au grefiere, că nu au cele necesare desfăşurării activităţii. Dacă este adevărat, şi vom verifica, le puneţi piedici obiective în desfăşurarea activităţii”, a precizat Toader.

Astăzi, ministrul Justiției, urma să se întâlnească și cu comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova. Tudorel Toader a indicat însă că întâlnirea va avea loc mâine, întrucât avionul cu care urma să vină comisarul are întârziere.

ACTUALIZARE 08.40 „Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de revocare din funcţie a domnului procuror general Augustin Lazăr” este singurul punct de pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Secţiei pentru procurori a CSM, menționează News.ro.

Augustin Lazăr va trebui să răspundă celor 20 de puncte din raportul în baza căruia i s-a cerut revocarea.

În cazul şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, avizul a fost negativ, ceea ce nu l-a împiedicat pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader să trimită mai departe, preşedintelui Klaus Iohannis, propunerea de revocare a acesteia.

Şedinţa se desfăşoară cu o zi înainte ca la Curtea de Apel Alba să aibă loc primul termen în dosarul în care Augustin Lazăr cere suspendarea procedurii de revocare.

De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă, prin care cere oprirea procedurii de revocare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat pe 24 octombrie procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.

„Concluzia generală a prezentului raport este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Normalitatea înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp, o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. O normă juridică se interpretează în sensul legii fundamentale, în sensul funcţionării autorităţilor, indiferent de rangul pe care îl au. Prin urmare, consider că actele şi faptele enumerate, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea mangerială a lui Augustin Lazăr contravine legalităţii. Nu se mai poate susţine exercitarea de către domnia sa a funcţiei de procuror general. A deturnat activitatea Ministerul Public de la rolul său constituţional”, a susţinut ministrul Justiţiei.

Însă cea mai gravă acuzaţie la adresa lui Lazăr a fost aceea legată de dosarul său de candidatură. Ulterior, Ministerul Justiției a transmis că au fost identificate „probleme” în procedura de numire, respectiv că în dosarul de numire de la Ministerul Justiţiei s-a identificat o ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea dată, Klaus Iohannis.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis însă procurorului general Augustin Lazăr, la solicitarea acestuia, că în dosarul său de numire în funcţie nu a fost găsită vreo rezoluţie de clasare vizându-l pe preşedintele Klaus Iohannis. După ce s-a dovedit că ordonanţa de clasare fusese semnată de Cristian Lazăr, procurorul general a explicat prezenţa documentului în dosarul  său de candidatură pentru postul de procuror general, indicând că este o eroare de grefă.

În scandal a intervenit şi procurorul Cristian Lazăr, cel care a semnat ordonanţa de clasare în dosarul care îl viza pe preşedintele Klaus Iohannis, spunândcă nu are nicio legătură de rudenie cu Augustin Lazăr şi că ordonanţa de clasare ar fi putut ajunge la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în condiţiile în care speţa a fost disjunsă iar noul dosar, care viza alte două persoane, urma să fie anchetat de această unitate de parchet.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite