Trebuie să bată sute de kilometri pentru a avea acces la tratament. Este calvarul suplimentar al unor bolnavi de cancer din Galați, după ce Secţia de radioterapie de la Spitalul Judeţean s-a închis pentru modernizări. Asta în timp ce, oricum, centrele din ţară abia fac faţă numărului mare de pacienţi, cu liste de aşteptare de luni întregi.
Vasile Munteanu a lucrat o viaţă ca oţelar în Combinatul Siderurgic de la Galaţi. O boală pulmonară îl obligă să stea conectat la aparatul de oxigen 18 ore pe zi. Şi de parcă soarta n-ar fi fost suficient de nedreaptă, de curând a aflat că are cancer şi trebuie să facă radioterapie.
Pentru că secţia din Galaţi s-a închis, omul va fi nevoit să bată sute de kilometri pentru tratament.
Ca el sunt şi alţi bolnavi din Brăila, Tulcea, Vaslui, Constanţa sau Vrancea, care veneau la Galaţi pentru tratament.
S-a ajuns în această situaţie deoarece Secţia de radioterapie a fost închisă pentru modernizare. Aparatul folosit până acum era vechi de 15 ani.
Secţia se redeschide în octombrie.
Pacienții au fost redirecționați pentru tratament în centrele din Iaşi, Bucureşti, Bacău, Braşov sau Cluj-Napoca.
Spitalul Colţea din București, una dintre unități, are două aparate de radioterapie. Dar unul va fi scos din uz în curând şi înlocuit cu un aparat de ultimă generaţie.
Până acum, pacienții erau nevoiți să aștepte două săptămâni înainte de a începe radioterapia la Colţea. Asta dacă aveau unde să locuiască în Bucureşti şi nu trebuiau internaţi. Medicii estimează însă că, de acum înainte, listele de aşteptare se vor întinde pe o lună şi jumătate. Iar cine se internează are tratamentul programat abia peste 3 luni.
În primul semestru al anului, peste 10.000 de români au făcut radioterapie. În toată ţara, avem doar 33 de aparate pentru procedură. Prea puţine pentru toţi bolnavii.
Ministerul Sănătăţii promite că, în curând, vor fi dotate cu echipamente de radioterapie 8 spitale.