Secretul lui Alexandru Ioan Cuza, înainte de Unirea Principatelor. Păzit cu străşnicie de arnăuţi, în Vila Bozianu din București

20 ianuarie 2023, 21:12

În curtea Institutului de Astronomie al Academiei Române, ascunsă printre vegetația bogată, se află Vila Bozianu. Are un stil arhitectonic aparte, neogotic, dându-ți senzația de cetate în minatura, cu creneluri și cu ziduri bogat ornamentate. Cu 164 de ani în urmă, aceste locuri, de pe dealul Filaret, erau îmbrăcate cu viță-de-vie. Bucureștiul era încă departe, spre nord. Era, aşadar, un loc ideal pentru găzduirea în siguranță a lui Cuza înainte de 24 ianuarie. Nu există însă Niciun document care să Ateste aceste momente, tocmai pentru că fost o operaţiune secretă.

”În bună măsură este o informație transmisă prin viu grai, pentru că într-adevăr a fost adus în mare, mare secret. Știm că a venit cu câteva zile înainte, a fost prezent la una sau mai multe întâlniri de taină în vila Bozianu. Uunul dintre documentele care îl plasează pe Cuza în această vila este o scriere lăsată de Gheorghe Demetrescu, fost director al Observatorului Astronomic din București. A avut șansa să vorbească cu oamenii locului, posibil cu urmași ai familiei Bozianu, cu angajați ai vechiului Institut Meteorologic”, spune Sorin Marin, istoric, Institutul Astronomic al Academiei Române.

În preajma venirii lui Cuza, dar și în timpul cât a stat în acest loc, s-au luat măsuri ample de siguranță.

”Structura interioară a vilei suferă modificări, deoarece se montează obloanele de stejar pe care le vedem la toate ferestrele. Arnautii au fost dispuși în perimetrul de trei hectare al vilei Bozianu”, mai povestește istoricul.

În turnul de câteva zeci de metri înălțime al vilei Bozianu au stat, pentru prima și ultima oară, arnautii. Erau gata să intervină oricând, dacă vedeau un intrus în parcul de peste trei hectare al acestui domeniu.

După moartea lui Constantin Bozianu, în 1882, vila, dar și parcul imprejmuitor, şi-au schimbat nu doar proprietarul, ci și destinul.

”Intră în scena istoriei un filantrop, Vasile Pappa. Prin legație testamentară o donează statului român. Lasă și o sumă foarte mare de bani pentru a se construi o infrastructură științifică”, ne-a mai spus istoricul Sorin Marin.

Vila adăpostește azi cea mai mare biblioteca astronomică din România.

Iatoricul ne mai relatează că aici există ”un fond de aproximativ 10-11.000 de cărți și periodice. În fiecare an, aproximativ 1000 de vizitatori ne trec pragul”.

Institutul Astronomic al Academiei Române și-a făcut o misiune din a scoate la lumina amintirea trecerii lui Cuza prin Vila Bozianu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Povestea Unirii Principatelor Române. "Mica Unire" a fost primul pas spre România

A fost redeschis Muzeul Cuza Vodă, la Galaţi