EXCLUSIV

Secretele submarinului. Singura navă accesibilă publicului este în Kaliningrad

Submarinele militare sunt întotdeauna învăluite de mister. Accesul în interiorul acestora este strict interzis, iar când sunt ancorate la mal se află departe de ochii curioșilor. Totuși, în lume există un singur submarin militar care, după ce a fost scos la "pensie", a devenit piesa de muzeu. Poate fi vizitat la Kaliningrad, enclava rusă la Marea Baltică. Liviu Iurea a fost acolo și ne arată în ce condiții își efectuau misiunile membrii echipajului.

17 Aprilie 2019, 20:53 Știrile TVR |

Lansat la apă în 1968, submarinul a fost în dotarea escadrilei 4 a Flotei Nordului. În anul 2000 a acostat definitiv la Kaliningrad și a devenit ulterior piesa de muzeu. Este singurul submersibil din lume accesibil vizitatorilor.

Submarinul, cu indicativul B 413, a brăzdat oceanele lumii mai mult de treizeci de ani. A ajuns chiar și în Cuba, participând la diferite aplicații militare în perioada sovietică.

Ca să te poți strecura dintr-o parte a submarinului în cealaltă, trebuie să fii foarte îndemânatic.

Orice spațiu, cât de mic, are o destinație. În bucătăria înghesuită, doar marinarii scunzi se puteau simți cât de cât în largul lor. De abia te puteai întoarce între chiuvetă și aragaz. Submarinul avea un echipaj de 80 de marinari, avea o autonomie de 90 de zile și putea să se scufunde până la o adâncime de 400 de metri.

Dimitrii - fost membru al echipajului: "Ofiţerii şi maiştrii locuiau în cabine mici pe când marinarii stăteau în segmentul 7. Acolo erau montate paturi supraetajate.  Aici, în segmentul 1, marinarii puteau să îşi pună saltelele direct pe torpile şi să îşi întindă picioarele mai comod."

Submersibilul putea să transporte și torpile cu încărcătură nucleară, însă, după cum mărturiseau foștii membri ai echipajului, nu a fost niciodată nevoie. În fiecare zi, submarinul este este vizitat de numeroși turiști.

Acum, B 413 este cel mai de preț exponat al Muzeului Oceanului Planetar, amenajat la Marea Baltică.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI