Secretele mineriadei 13-15 iunie 1990. Adrian Sârbu a vrut să amplaseze o maşină-capcană în Piaţa Universităţii

16 iunie 2017, 11:01

Adrian Sârbu, pe atunci consilier al premierului Petre Roman, a cerut Armatei cele 20 de kilograme de trotil pe care să le amplaseze într-o maşină-capacană care urma să fie detonată în timpul manifestaţiei din Piaţa Universităţii. Stănculescu l-a refuzat, însă, pe viitorul patron al Media Pro.

Rechizitoriul demonstrează că autorităţile de atunci nu au dorit să-i împrăştie pe manifestanţi, ci să-i captureze. Ordinul a fost dat în ziua de 11 iunie 1990, la sediul Guvernului şi pus în aplicare două zile mai târziu, prin implicarea muncitorilor bucureşteni şi a minerilor.  Procurorii susţin că „prin această decizie, de a folosi forţe civile împotriva altor civili, Ion Iliescu a încălcat, în mod grav, normele ce caracterizează un stat de drept”

La intervenţie au participat 1.400 de militari din cadrul Ministerului de Interne,  luptători din cadrul Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă şi 80 de militari din Batalionul de Poliţie Militară al Ministerului Apărării Naţionale. Ei au reţinut 276 de persoane aflate la 4 dimineaţa, în Piaţa Universităţii. Aceştia au fost duşi la unitate militară de la Măgurele. După venirea minerilor, în următoarele două zile, acolo au mai fost aduşi încă  542 de oameni.

Procurorii afirmă în rechizitoriu că  protestatarii reţinuţi ilegal au fost ţinuţi în condiţii comparabile cu cele suportate de prizonierii de război , au suferit vătămări fizice şi psihice şi au fost privaţi de dreptul fundamental la libertate.

În rechizitoriu se mai arată ca personalul care îşi desfăşura activitatea în sediul SRI a primit ordin să părăsească clădirea, în condiţiile în care normal ar fi fost ca în situaţia dată ofiţerii să rămână la posturi, ceea ce denotă faptul că persoanele din conducerea SRI aveau cunoştinţă de modul în care urmau să evolueze evenimentele.

De asemenea, persoanele care au pătruns în sediul SRI cunoşteau planul clădirii, fapt care dovedeşte că nu erau manifestanţi. Clădirea fusese evacuată de la ora 12, fiind păzită doar de trei oameni, iar luptătorii antitero ai SRI fuseseră trimişi să ridice manifestanţii care dormeau în Piaţa Universităţii. În documente se mai arată că şi în sediul Poliţiei apăruseră focare de incendii la etajele superioare, în condiţiile în care manifestanţii încă nu pătrunseseră în clădire.

Rechizitoriul susţine că în după amiaza zilei de 13.06.1990, la Palatul Victoria se afla toată conducerea statului, care „era fără reacţie, era dezordine şi nu se lua nicio măsură”. În această situaţie, pentru a se informa în mod direct de pe teren, după ce şi-a ras barba pentru a nu fi recunoscut, inculpatul Voiculescu Gelu Voican s-a deplasat  la sediul IGP, unde l-a găsit pe ministrul Mihai Chiţac, care bea coniac.

În 13-15 iunie au fost trase aproape 1.500 de cartuşe, iar patru oameni au murit prin împuşcare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite