LUMEA AZI

Secretele eficienței sistemului medical belgian, unul dintre cele mai performante din Europa

Sistemul medical belgian este unul dintre cele mai performante din Europa. Secretul eficienței acestuia stă în organizare, care pune foarte mult accent pe medicina preventivă și tehnologia medicală avansată. Acesta ar putea constitui un model pentru România, unde pacienții au parte de servicii de sănătate care lasă mult de dorit. Amănunte, în reportajul realizat de Lucian Pîrvoiu.

15 Aprilie 2017, 16:30 (actualizat 15 Aprilie 2017, 16:40) |
Lumea Azi. Secretele eficienței sistemului medical belgian
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Secretul succesului sistemului medical belgian constă în faptul că prestațiile medicale și managementul spitalelor sunt private sau gestionate de comune și nu de la centru. În plus, belgienii au libertatea de a alege între mai multe case de asigurări de sănătate care concurează liber pe piață, propunând servicii care mai de care mai bune.

Astfel, niciun pacient nu ajunge la medicul specialist înainte de a fi consultat de medicul său de familie care, în funcție de diagnostic, îl trimite la spital. Acest sistem are avantajul că facilitează descoperirea timpurie a unor afecțiuni și ține sub control fluxul de pacienți care ajung la spital.

Unitățile medicale investesc masiv în tehnologie, aducând în Belgia ultimele metode chirurgicale. Medicul român Mircea Talianu practică o astfel de metodă avansată în cel mai mare spital din regiunea Hainaut.

Prin scăderea timpilor de internare, crește capacitatea spitalului de a rezolva cât mai multe cazuri, care nu au ajuns la o gravitate care să necesite lungi perioade de ocupare a unui pat în unitatea medicală. În plus, fiecare medic are în spate alte zece persoane care participă la calitatea actului medical.

Replicarea unui astfel de sistem în România ar însemna o revoluție care ar dura mulți ani și ar viza de la sistemul de finanțare până la arhitectura spitalelor, care să limiteze posibilitatea apariției infecțiilor.

De asemenea, ar trebui schimbat total sistemul de plată al personalului medical. În Belgia, fiecare doctor are un număr individual care îi permite să practice și este plătit la prestație, astfel ca un medic chirurg poate ajunge să câștige lunar zeci de mii de euro.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 8°C
IASI 0°C 3°C
CLUJ 2°C 6°C
CONSTANTA 8°C 12°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 3°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI