Secretele afumării cărnii. Rețeta succesului constă în folosirea lemnului de esență tare

22 decembrie 2017, 10:52

Afumătoarea ideală este din lemn, dar Ioan Bazarcă din comuna suceveana Panaci și-a construit-o din cărămidă.

Este mai trainică și îi permite să nu supravegheze focul tot timpul. El știe exact ce lemne trebuie să ardă și cum trebuie să potrivească focul.

Pe lângă paltin, nea Ion recomandă și lemnul de stejar, prun, cais sau fag. El ne-a dezvăluit și un secret pe care puțini îl știu.

Ion afumă slănina, mușchii și cârnații de porc pentru familie și doar ocazional pentru alți oameni din sat.

Asta pentru că la Panaci, fiecare gospodar are afumătoare acasă.

Cei care locuiesc la bloc apelează la vecini sau prieteni care stau la casă cu curte, precum Nea Dumitru.

El și-a improvizat o afumătoare din câțiva bolțari, iar în preajma sărbătorilor, rudele și prietenii își aduc aminte de el, mai mult ca în orice altă perioada a anului.

Rețeta lui nea Dumitru de afumare a cărnii se întinde pe durata a două zile. Carnea se pregătește cu mult timp înainte.

Pentru culoare se mai poate arunca pe foc și câte o mână de mălai. Nea Dumitru nu recomandă afumarea produselor cu rumeguș pentru că, de cele mai multe ori, acesta este îmbibat cu ulei sau combustibil.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă