Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, după întrevederea cu premierul Nicolae Ciucă: România este un exemplu pentru modul în care investește în apărare

'Epoca sferelor de influenţă a apus', a afirmat secretarul general NATO, marți, la Bruxelles, după întâlnirea avută cu premierul României, Nicolae Ciucă. Jens Stoltenberg a mulţumit României pentru rolul său în stabilitatea regională şi a promis că Alianţa nu va face niciun compromis în a-şi proteja membrii. Discuţiile dintre cei doi au avut loc în contextul escaladării tensiunilor şi mobilizărilor militare ruse de la graniţa Ucrainei.

21 Decembrie 2021, 20:56 (actualizat 21 Decembrie 2021, 21:10) Știrile TVR |

Secretarul General NATO a mulțumit României pentru său rolul în sprijinirea partenerilor ca Ucraina și Moldova.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: România este un exemplu pentru modul în care investește în apărare. Toate acestea contribuie la securitatea noastră comună și fac Alianța noastră mai puternică și mai sigură.

La Bruxelles, corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu l-a întrebat pe premierul Ciucă dacă este nevoie ca România să ia măsuri suplimentare în contextul amenințării ruse la granița Ucrainei.

Lucian Pîrvoiu: În ce măsură cetățenii României sunt protejați în contextul regional tensionat?

Nicolae Ciucă, premierul României: România este protejată pentru că e membră NATO și beneficiază de toate garanțiile de securitate asigurate prin acest statut. De asemenea, este în analiză tot ceea ce poate să constituie pachetul de măsuri pe care Alianța le poate asuma în eventualitatea unui astfel de demers din partea Federației Ruse.

Atât premierul României cât și Secretarul General NATO şi-au reafirmat disponibilitatea la dialog cu Moscova.

Opinie exprimată prima oară fără echivoc şi de președintele Putin, într-o conferinţă de presă susţinută tot astăzi.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Conflictele armate, vărsarea de sânge, categoric nu sunt alegerea noastră. Nu ne dorim o asemenea evoluţie a evenimentelor. Vrem să rezolvăm situaţia pe căi diplomatice şi politice, dar trebuie măcar să avem garanţii legale explicite, scrise.

Adică garanţii pentru vechea doleanţă: fără Ucraina în NATO, fără Alianţă la granița Rusiei.

Iar de la Bruxelles, secretarul general NATO a condiționat orice dialog cu Rusia de respectarea principiului că fiecare națiune este liberă să își hotărască viitorul, inclusiv Ucraina.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI