Secretarul general al ONU cere o anchetă după violențele de la frontiera Fâșiei Gaza cu Israelul, în care au murit 16 palestinieni

Violențe la granița dintre Israel și Fâșia Gaza
Violențe la granița dintre Israel și Fâșia Gaza
31 martie 2018, 15:32

Zeci de mii de palestinieni, în special femei şi copii, s-au adunat vineri de-a lungul barierei de frontieră care separă Fâşia Gaza de Israel, în cadrul unui „mare marş al întoarcerii” organizat de mișcarea islamistă Hamas, pentru încurajarea revenirii refugiaților palestinieni pe teritoriul israelian.

Armata israeliană a mobilizat tancuri și zeci de soldați, iar ministrul Apărării a avertizat că oricine se apropie de linia de demarcație dintre Israel și Fâșia Gaza se expune riscurilor.

Conform Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, 16 palestinieni au fost ucişi şi peste 1.400 răniţi în confruntările cu armata israeliană.

Reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Gaza a fost publică, după ce a devenit evident că nu se va putea adopta o declaraţie, informează  Reuters.

Cei 15 membri ai Consiliului ar fi trebuit să se întâlnească în spatele uşilor închise, după ce manifestaţiile palestinienilor din Gaza s-au soldat vineri, potrivit surselor medicale locale, cu cel puţin 16 morţi şi sute de răniţi.

Protestele palestinienilor, care cer ca în fiecare an Israelului să permită repatrierea celor expulzaţi, sunt programate să dureze şase săptămâni, dar au degenerat în violenţe încă din prima zi. Militarii israelieni au ripostat cu gloanţe şi gaze lacrimogene la sticlele incendiare şi pietrele aruncate de tinerii palestinieni.

Printre cei ucişi se află inclusiv copii sub 16 ani, a declarat presei ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, înaintea întrunirii Consiliului de Securitate. El a vorbit despre 17 morţi în rândul protestatarilor şi a acuzat Israelul de ‘un masacru uriaş împotriva poporului nostru’.

Adjunctul pentru probleme politice al secretarului general al ONU, Taye-Brook Zerihoun, a avertizat că situaţia din Gaza s-ar putea deteriora în următoarele zile şi a cerut Israelului ‘să îşi respecte responsabilităţile conform drepturilor internaţionale ale omului şi legilor umanitare’. El a insistat că ‘forţa letală trebui folosită doar ca ultim resort, iar orice decese provocate trebuie anchetate corespunzător de către autorităţi’, informează DPA.

Israelul nu a participat la reuniunea Consiliului de Securitate, deoarece începând de vineri seara evreii sărbătoresc Pesach, a explicat diplomatul american Walter Miller, potrivit Reuters.

Iranul, inamic declarat al Israelului, a condamnat sâmbătă ‘masacrul sălbatic’ asupra palestinienilor, la o zi după moartea în Fâşia Gaza a 16 manifestaţi, ucişi de forţele de ordine israeliene, relatează AFP.  Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi, a condamnat ‘masacrul sălbatic asupra unui mare număr de palestinieni de către forţele militare rasiste ale regimului sionist’, conform site-ului ministerului.

Pe de altă parte, oficiali israelieni au acuzat sâmbătă gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, de provocări deliberate în timpul marş care a degenerat în confruntări violente de-a lungul graniţei Fâşiei Gaza cu Israelul.  „Ce am văzut ieri a fost un act organizat de terorism”, a declarat sâmbătă presei purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Ronen Maneli, potrivit DPA.

Războiul Arabo-Israelian din 1948 a creat un exod masiv de palestinieni din zona care este acum statul Israel. Mulţi trăiesc astăzi în Fâşia Gaza, Cisiordania şi în ţările vecine, în contextul în care Israelul nu permite revenirea lor, notează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite