Secretarul general al ONU, António Guterres, cere să li se permită experților accesul la Zaporojie. ”Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș”

Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie
8 august 2022, 07:57

Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut să li se acorde acces inspectorilor internaționali  la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina și Rusia lansat acuzații reciproce privind bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa în weekend.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș”, a declarat Guterres într-o conferință de presă în Japonia luni, la două zile după ce a participat la ceremonia memorială a păcii de la Hiroshima pentru a comemora cea de-a 77-a aniversare a primului bombardament atomic din lume.

Guterres a spus că trebuie să se permită accesul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală. „Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile lor în ceea ce privește crearea condițiilor de stabilizare a centralei”, a spus Guterres.

Un muncitor de la centrala nucleară de la Zaporojie a fost rănit în bombardamentele rușilor de sâmbătă seara. Locul unde sunt depozitate în aer liber 174 de containere cu combustibil nuclear uzat a fost lovit de atacuri cu rachete. Șeful AIEA și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentele de la centrală.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut un răspuns internațional mai puternic la „teroarea nucleară” a Rusiei, după raportarea unor noi bombardamente la centrala nucleară Zaporojie.

În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a cerut să fie impuse sancțiuni industriei nucleare rusești și combustibilului nuclear, a scris liderul ucrainean pe Twitter.

Forțele ruse au capturat uzina din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar este încă operată de tehnicieni ucraineni.

Autoritățile instalate de Rusia în zonă au declarat că forțele ucrainene au atacat zona centralei cu un lansator de rachete multiple, distrugând clădiri administrative și o zonă din apropierea unui depozit.

Ambasada Rusiei la Washington a lansat, de asemenea, o declarație în care descrie pagubele. „Naționaliștii ucraineni au lansat o lovitură de artilerie pe teritoriul obiectului specificat pe 5 august. Două linii electrice de înaltă tensiune și o conductă de apă au fost avariate în urma bombardamentelor. Doar datorită acțiunilor eficiente și oportune ale armatei ruse în acoperirea instalației nucleare, infrastructura critică a acesteia nu a fost afectată”, a spus ambasada.

Șeful autorităților ocupante din Zaporojiea, Evgeniy Balitskyi, a spus că forțele ucrainene sunt de vină și „au decis să pună întreaga Europă în pragul unei catastrofe nucleare” prin bombardarea centralei.

Ucraina spune că Rusia a transformat fabrica într-o bază militară, ceea ce face extrem de dificilă țintirea trupelor și echipamentelor ruse din interior. Potrivit New York Times, Rusia folosește instalația ca acoperire de la care să tragă asupra forțelor ucrainene de la jumătatea lunii iulie.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din Washington, a transmis la 3 august că forțele ruse ar putea folosi centrala electrică pentru a „juca cu temerile vestice legate de un dezastru nuclear în Ucraina, dorind să degradeze voința occidentală de a oferi sprijin militar contraofensivei ucrainene”. ISW a mai spus că Rusia „folosește eficient centrala ca scut nuclear pentru a preveni atacurile ucrainene asupra forțelor și echipamentelor ruse”.

Nu a fost posibil să se determine în mod independent care parte a fost responsabilă pentru atacul asupra centralei electrice, notează ISW.

Şeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a avertizat sâmbătă că cel mai recent atac „subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite