Secretarul general al ONU a cerut Rusiei și Ucrainei să reînnoiască acordul privind exportul de cereale

Secretarul general al ONU Antonio Guterres
Secretarul general al ONU Antonio Guterres
29 octombrie 2022, 09:57

Antonio Guterres a cerut și altor țări, în special din vest, să accelereze înlăturarea obstacolelor care blochează exporturile rusești de cereale și îngrășăminte.

Guterres a subliniat vineri urgența reînnoirii acordului pentru a „contribui la securitatea alimentară în întreaga lume”.

Acordul dintre Ucraina și Rusia – principalii furnizori de cereale din întreaga lume – a fost intermediat de ONU și Turcia în iulie și urmează să expire pe 19 noiembrie.

Ambasadorul Rusiei la ONU a declarat miercuri că înainte ca Moscova să discute despre reînnoire, „Rusia trebuie să vadă că cerealele și îngrășămintele sale sunt exportate pe piața mondială, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de la începutul acordului”.

El a spus că obstacolele cu care se confruntă exporturile Rusiei includ obținerea de asigurări pentru nave, efectuarea de tranzacții financiare, găsirea de porturi de escală pentru navele rusești și transferul de îngrășăminte pe navele reținute în porturile europene.

Guterres a spus că reluarea exporturilor de cereale ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră „a contribuit în mod semnificativ la scăderea prețurilor la grâu și la alte mărfuri”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite