Premierul Nicolae Ciucă: Deschiderea negocierilor de aderare la OCDE este cel mai notabil rezultat al României după aderarea la NATO şi UE

Secretarul general al organizației Mathias Cormann în vizită oficială la Bucureşti
Secretarul general al organizației Mathias Cormann în vizită oficială la Bucureşti
28 ianuarie 2022, 07:24

Deschiderea negocierilor de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este cel mai notabil rezultat al României după aderarea la NATO şi UE şi va implica recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Este primul obiectiv al Guvernului realizat în scurta vreme de la preluarea mandatului. Deschiderea negocierilor de aderare la OCDE este un succes în sine. Aceasta atestă importanţa pe care statul român o acordă obiectivelor strategice de politică externă a României. Pe bună dreptate poate fi considerat cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, pentru că aduce ţara noastră mai aproape de un etalon care va implica recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată. Această decizie a Consiliului OCDE pe care o salutăm şi pentru care îi mulţumesc încă o dată domnului secretar General Mathias Cormann pentru sprijin este o nouă etapă a unui drum pe care românii l-au ales după Revoluţia din decembrie 1989, acela de a fi parte a Uniunii Europene, de a fi aliaţi de nădejde în NATO şi de a pune bazele dezvoltării României împreună cu cele mai dezvoltate ţări ale lumii„, a afirmat Ciucă, la o conferinţă comună cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann.

El a spus că începerea negocierilor de aderare reprezintă „un succes de etapă”, pentru că obiectivul strategic al României este obţinerea statutului de membru al OCDE.

Prin aderarea la OCDE, România se angajează să îndeplinească toate criteriile care decurg din statutul de membru al acestui club select şi o vom face pentru că aceste criterii sunt, pe de o parte, în fibra naţiunii noastre, iar, pe de altă parte, ţin de potenţialul strategic şi avantajele competitive pe care ţara noastră le are. Primul criteriu – apartenenţa la un set comun de valori şi principii – decurge şi din statutul nostru de membri ai Uniunii Europene şi NATO şi al beneficiilor pe care România le-a avut de la aderarea la cele două organizaţii. Este vorba despre principiile democraţiei şi ale economiei de piaţă, performanţa economică, bună guvernanţă şi statul de drept, drepturile omului, participarea activă la organizaţiile internaţionale şi regionale relevante, asistenţa pentru dezvoltare„, a adăugat Ciucă.

El a susţinut că Produsul Intern Brut al României a depăşit 220 de miliarde de euro, faţă de aproximativ 98 de miliarde de euro în anul 2005.

Premierul a afirmat că procesul de aderare va permite României să continue reformele necesare şi să fructifice avantajele şi beneficiile care vor decurge din acest proces, de la îmbunătăţirea ratingului de ţară până la atragerea investiţiilor străine.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Premierul a salutat, la evenimentul de lansare a studiului „Economic Survey of Romania”, organizat la Palatul Victoria, decizia Consiliului OCDE, de inițiere a discuţiilor de aderare cu România şi a mulţumit acestuia pentru tot efortul depus ca sa se deblocheze extinderea organizaţiei.

România a convocat Comitetul Inter-Ministerial pentru admiterea în OCDE care a avizat, în ședința din 26 ianuarie, asumarea atașamentului României la principiile, valorile și standardele organizației, așa cum sunt întărite și dezvoltate în cele două documente ale OCDE “Declarația privind viziunea OCDE” și “Declarația ministerială a Consiliului din 2021”, a adăugat premierul.

În acest moment, România este aderentă la 6 din cele 8 standarde esențiale pentru aderare:
●Declarația privind Investițiile;
●Principiile Guvernării Corporatiste
●Principiile pentru Elaborarea Politicilor Internetului;
●Recomandarea Bunelor Practici în Statistică;
●Cadrul Inclusiv al BEPS – Erodarea Bazei și Schimbarea Profitului;
●Forumul Global al Transparenței și Schimbului de Informație;
În lunile următoare, România va începe activitățile aferente aderării la Codurile de liberalizare și și-a exprimat deja intenția de a adera la Convenția OCDE Anti-Mită.
Între proiectele pe care România le dezvoltă deja cu OCDE se află și Studiul economic pentru România, care arată angajamentul ferm în ceea ce priveşte aderarea la organizaţie.
Studiul este o radiografie a realităţilor socio-economice ale României şi oferă factorilor de decizie recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive.
Studiul include mai multe referințe la Planul Național de Redresare și Reziliență al României, aprobat în luna septembrie de Comisia Europeană, și se concentrează în mod corect pe domeniile în care investițiile sunt urgent necesare.

 

Secretarul general al OCDE a fost primit de premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, unde s-a desfășurat venimentul de lansare a studiului „Economic Survey of Romania”.

Mathias Cormann este primit și de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, marţi, decizia Consiliului OCDE de lansare a negocierilor de aderare cu România.

„Salut călduros decizia OCDE de astăzi de deschidere a negocierilor de aderare cu România. Mulţumesc secretarului general Mathias Cormann şi statelor membre pentru susţinerea candidaturii României! Rămânem angajaţi să atingem obiectivul aderării la OCDE, cu energie şi determinare”, a scris şeful statului pe Facebook.

Şi Guvernul a salutat decizia Consiliului OCDE privind lansarea negocierilor de aderare cu România, subliniind într-un comunicat de presă că, prin această decizie, ţara noastră se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtăşit şi asumat constant la cel mai înalt nivel al statului, şi anume, obţinerea statutului de membru al Organizaţiei.

Consiliul OCDE a decis, la data de 25 ianuarie 2022, să facă primul pas în discuţiile de aderare cu România, în paralel cu Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru. Din acest moment, se vor pregăti foi de parcurs individuale, care vor prezenta termenii, condiţiile şi procesul de aderare, cu condiţia ca ţările respective să confirme adeziunea la valorile, viziunea şi priorităţile reflectate în declaraţia privind viziunea OCDE, făcută cu ocazia aniversării a 60 de ani de existenţă, şi în declaraţia din 2021 al Consiliului Ministerial.

Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare.

Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă