Secretarul general al NATO vrea suplimentarea contribuţiilor pentru activităţile de apărare

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg
17 februarie 2021, 09:04

”A cheltui mai mult împreună ar dovedi soliditatea angajamentului nostru faţă de articolul 5, promisiunea noastră de a ne apăra unul pe altul”, a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni.

Potrivit şefului NATO, suplimentarea bugetului organizaţiei ar susţine desfăşurarea forţelor aliate în flancul estic al Alianţei, misiunile de poliţie aeriană, desfăşurările de nave şi manevrele militare comune.

În plus, s-ar ajunge la o echilibrare a costurilor între ţările membre, a spus Jens Stoltenberg, acesta fiind un subiect controversat în discuţiile dintre unele state aliate, precum SUA şi Germania.

Propunerea face parte dintr-un pachet mai cuprinzător de idei pentru reforma Alianţei Nord-Atlantice, pe care Stoltenberg îl va prezenta miercuri miniştrilor apărării pentru o dezbatere iniţială. Reuniunea este prima de acest fel după schimbarea administraţiei de la Washington.

Dacă miniştrii vor susţine propunerile de reformă, atunci acestea ar putea fi adoptate de liderii statelor NATO la summitul ce va avea loc în acest an, deşi nu a fost stabilită data acestuia.

Joi, în a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării, discuţiile se vor axa pe misiunile NATO în Afganistan şi Irak. Alianţa Nord-Atlantică dispune în prezent de un efectiv de 9.600 de soldaţi în Afganistan, între care 2.500 de americani, care antrenează forţele afgane şi le acordă asistenţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă