Jens Stoltenberg: Nu îl putem lăsa pe Putin să câştige, asta ar arăta altor lideri că pot atinge ţeluri prin forţă şi ar fi o lume mult mai periculoasă. Klaus Iohannis: Avem nevoie mai mult ca niciodată de un NATO puternic și solidar

România devine pentru câteva zile centrul deciziilor NATO. Miniştrii de Externe din 36 de ţări au venit la Bucureşti. Împreună cu şeful Alianţei Nord-Atlantice, secretarul de stat american şi cu autorităţile române vor discuta despre noul concept strategic al NATO și securitatea energetică în contextul războiului din Ucraina, precum și despre suplimentarea ajutorului oferit Ucrainei. Jens Stoltenberg a sosit în România și a a avut întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă.

28 Noiembrie 2022, 12:34 (actualizat 28 Noiembrie 2022, 20:06) Știrile TVR |

Jens Stoltenberg a avut o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, iar la Palatul Cotroceni a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre ce ar urma să fie stabilit în următoarele două zile la București.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu secretarul general al NATO  că este nevoie de un număr sporit de militari aliaţi şi de echipamente prepoziţionate pe Flancul Estic, arătând că este nevoie ca deciziile luate în acest sens la Summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid să se concretizeze.

"Este nevoie de mai multă forţă de apărare, de descurajare pe Flancul Estic. Acest lucru l-am spus demult, de la început ca să fiu foarte specific şi chiar astăzi cu domnul secretar general am discutat toate aceste chestiuni. După părerea mea, este nevoie de un număr sporit de militari aliaţi, dar asta nu este suficient. În plus, pentru a reprezenta o descurajare şi apărare solidă, este nevoie de echipamente, mai exact de echipamente prepoziţionate. Despre aceste lucruri am discutat şi despre creşterea prezenţei şi despre prepoziţionarea de echipamente la Summitul de la Madrid, însă este nevoie de concretizarea acestor decizii. La Madrid decizia a fost mai degrabă generică, toată lumea a fost de acord că asta trebuie făcut, dar acum doresc, cel puţin asta a fost partea mea, să trecem la fapte", a spus şeful statului.

El a subliniat că este nevoie de planuri concrete şi de dezvoltarea unor structuri logistice şi că se aşteaptă ca la Summitul NATO de la Vilnius de anul viitor să fie luate decizii mult mai curajoase şi mult mai concrete în aceste domenii.

Miniştrii de externe ai NATO vor căuta modalităţi pentru a sprijini pe mai departe Ucraina, a declarat, la rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a menţionat că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu poate fi lăsat să câştige.

"Vom face tot ce este necesar pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii. Aici, la Bucureşti, miniştrii de externe ai NATO vor căuta modalităţi de a sprijini pe mai departe Ucraina şi de a face faţă presiunii Rusiei în Bosnia-Herţegovina, Moldova şi Georgia. V-aţi dovedit o gazdă generoasă pentru un număr uriaş de refugiaţi, aţi facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, pentru a uşura criza alimentară mondială. Aţi asigurat sprijin militar semnificativ Ucrainei. Nu îl putem lăsa pe Putin să câştige, pentru că asta ar arăta altor lideri că pot atinge ţeluri prin forţă şi ar fi o lume mult mai periculoasă pentru noi toţi. Este, deci, pentru interesul nostru propriu de securitate să sprijinim Ucraina", a spus secretarul general al NATO.

Declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg:

 • Mulțumesc Românie pentru că a găzduit această întâlnire
 • NATO își întărește  prezența de la Baltică la Marea Neagră
 • NATO se află aici și vom face totul pentru a apăra aliații
 • Vom face tot ce este necesar pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii.
 • Aici, la Bucureşti, miniştrii de externe ai NATO vor căuta modalităţi de a sprijini pe mai departe Ucraina şi de a face faţă presiunii Rusiei în Bosnia-Herţegovina, Moldova şi Georgia.
 • V-aţi dovedit o gazdă generoasă pentru un număr uriaş de refugiaţi, aţi facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, pentru a uşura criza alimentară mondială.
 • Aţi asigurat sprijin militar semnificativ Ucrainei.
 • Nu îl putem lăsa pe Putin să câştige, pentru că asta ar arăta altor lideri că pot atinge ţeluri prin forţă şi ar fi o lume mult mai periculoasă pentru noi toţi.
 • Este, deci, pentru interesul nostru propriu de securitate să sprijinim Ucraina.

 

 

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

 • Îmi face o deosebită plăcere să primesc, din nou, la Palatul Cotroceni, vizita Secretarului General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, un prieten apropiat al României.
 • Dear Jens, welcome to Bucharest and to Cotroceni and thank you for your leadership of NATO and for being such a good friend of Romania!
 • Am evaluat astăzi împreună situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre.
 • Mâine va începe, la București, cea dintâi Reuniune a Miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO găzduită de România.
 • Aceasta este, totodată, și prima reuniune Aliată de nivel înalt găzduită la București, după Summitul NATO din 2008. O reuniune importantă, pe agenda căreia se vor regăsi și temele abordate în dialogul nostru de astăzi.
 • Am subliniat, în discuțiile cu domnul Secretar General, necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate de Summitul istoric de la Madrid din acest an. Reuniunea miniștrilor de externe este un important reper în acest proces și în pregătirea Summitului din 2023, care va avea loc în Lituania, la Vilnius.
 • Reamintesc faptul că importanța strategică a Mării Negre a fost inclusă, la inițiativa României, pentru prima dată, în Noul Concept Strategic, adoptat la Summitul NATO de la Madrid.
 • Am reiterat, în acest context, relevanța operaționalizării, cât mai repede, a deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al Alianței.
 • România, la rândul său, va continua să aducă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a NATO și la consolidarea capabilităților Alianței, acționând, în continuare, ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune. Acest angajament se bazează pe măsuri concrete, în primul rând pe decizia de a crește cheltuielile naționale destinate Apărării de la 2% din PIB, cât sunt acum, la 2,5% din PIB începând chiar din anul 2023.
 • Împreună cu secretarul general am remarcat progresele substanțiale pe care le-am realizat la nivel aliat în decursul celor aproape 10 luni care au trecut de la ultima sa vizită în România.
 • Aceste progrese se reflectă într-o postură semnificativ întărită a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în țara noastră și în regiunea Mării Negre. Astfel, din luna februarie și până în prezent, NATO și aliații noștri au desfășurat efective importante în România, cu rol de descurajare, reasigurare și apărare, astfel încât, în prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați.
 • Grupul de luptă NATO din România se află în plin proces de dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește elementele care să-i permită creșterea la nivel de brigadă.
 • Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu Franța, care este națiune-cadru, alături de Olanda, Belgia și Luxemburg, pentru a atinge capacitatea operațională deplină a acestei structuri cât mai curând. Am arătat, în acest context, că România acționează pentru îndeplinirea propriilor obligații ca națiune - gazdă.
 • Vreau să mulțumesc, încă o dată, tuturor Aliaților pentru solidaritatea demonstrată în toată această perioadă, inclusiv Statelor Unite ale Americii, partenerul nostru strategic – pentru contribuția importantă la securitatea României și a regiunii noastre.
 • În cadrul întâlnirii de astăzi am evidențiat, de asemenea, sprijinul ferm – și concret – al României pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.
 • Am subliniat importanța unei susțineri sporite a Alianței atât pentru Ucraina, cât și pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune – Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.
 • România va continua să ofere asistență multidimensională Kievului pe toate palierele.
 • În aceeași măsură, după cum cunoașteți, depunem eforturi susținute în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși dificultățile de ordin social, economic și energetic generate de războiul din Ucraina.
 • O temă complementară o reprezintă creșterea rezilienței strategice în regiunea Mării Negre, care include aspecte-cheie precum securitatea energetică sau libertatea de navigație.
 • Îi mulțumesc domnului secretar general pentru efortul său de coordonare a modernizării NATO, pentru a putea răspunde tuturor amenințărilor și provocărilor.
 • Implementarea Conceptului Strategic va conduce la un rol sporit pentru Alianța noastră, de care depinde nu doar securitatea spațiului euroatlantic, ci și stabilitatea ordinii internaționale bazate pe reguli și principii.
 • Acțiunile Rusiei reprezintă o încercare deliberată de a submina și distruge această ordine. De modul în care alegem să răspundem acestei provocări va depinde în mare măsură cum va arăta viitorul lumii noastre.
 • De aceea avem nevoie mai mult ca oricând de un NATO puternic și solidar și mă aștept ca Reuniunea Ministerială care începe mâine să reconfirme acest obiectiv.
 • Mult succes la lucrările Ministerialei de externe și în toate acțiunile dumneavoastră, domnule secretar general!

 

 

ACTUALIZARE 16.30 Președintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi oficiali au convorbiri tete-a-tete și apoi vor face declarații comune de presă, în jurul orei 17.00.

 

ACTUALIZARE 15.32 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este primit la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă.

 

Jens Stoltenberg, la București. Avionul cu care a sosit secretarul general al NATO, escortat de Forțele Aeriene Române

La sosirea în România, Stoltenberg a postat un "story" pe Instagram. Pe geamul aeronavei cu care a ajuns în țară, se observă un avion F-16. Poza este însoțită de mesajul: "O primire călduroasă în România pentru întâlnirea oficială a NATO".

(w500) Jens Stolt

Într-o postare pe Twitter, ministrul de Externe Bogdan Aurescu le-a mulțumit Forțelor Aeriene Române pentru escortarea avionului cu care a sosit delegația NATO la București.

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, au escortat, pentru aproximativ 30 de minute, aeronava TAROM de la intrarea în țară până la aterizarea pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, Otopeni.

Misiunea pentru asigurarea securității zborului aeronavei care a transportat delegația NATO a fost efectuată la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe și executată în deplină siguranță, cu respectarea întocmai a cerințelor și a prevederilor legale, conform MApN.

Prima oprire a secretarului general al NATO este la Palatul Victoria, la ora 15.30, unde convorbirile cu premierul Nicolae Ciucă sunt programate să dureze aproximativ o jumătate de oră.

 

 

Jens Stoltenberg va merge apoi la Palatul Cotroceni, unde se vor desfășura discuții cu președintele Klaus Iohannis.

Cei doi au programate declarații de presă în jurul orei 17.00.

Partener media al Reuniunii miniștrilor de Externe din statele NATO, TVR transmite cele mai importante evenimente pe tot parcursul zilei.

Marți, la 10.30, președintele Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni pe secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI