Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va fi prezent la ceremonia de învestire a președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg / captura video
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg / captura video
2 iunie 2023, 15:57

Jens Stoltenberg a anunțat încă de joi, în deschiderea reuniunii de două zile a miniştrilor de externe din statele NATO, că intenționează să meargă la Ankara, în viitorul apropiat, pentru a încerca să convingă Turcia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Suediei la Alianță.

În timpul șederii sale în Turcia, secretarul general al NATO va avea întrevederi cu preşedintele Erdogan şi cu demnitari turci.

Suedia a solicitat anul trecut, alături de Finlanda, aderarea la NATO, ca reacţie la invazia rusă din Ucraina. Turcia şi Ungaria și-au manifestat opoziția. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa ”teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară. Iar Budapesta a menţionat neînţelegeri cu Suedia privind fondurile UE.

Recep Tayyip Erdogan a fost reales președinte al Turciei pe 28 mai. A câștigat turul al doilea al scrutinului prezidențial cu 52,14% dintre voturile exprimate.

La putere de 20 de ani, cu prerogative prezidențiale sporite de el însuși, cu o majoritate solidă în parlament, se poate spune că președintele Turciei deține puterea absolută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă