Secretarul general al NATO: Am trimis răspunsul către Moscova. Suntem în fața unui moment critic pentru securitatea euroatlantică. Rusia ar trebui să se abțină de la orice retorică agresivă, coercitivă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut miercuri seară un apel pentru detensionarea imediată a situației de la granița Ucrainei cu Rusia. "Suntem în fața unui moment critic pentru securitatea euroatlantică", a declarat Stoltenberg. El a precizat că NATO a transmis în paralel cu SUA răspunsul cerut de Moscova privind arhitectura de securitate din zonă și a reiterat disponibilitatea de a asculta îngrijorările Rusiei. Stoltenberg a făcut apel și la reluarea legăturilor diplomatice. "În timp ce sperăm și lucrăm la o soluție bună - detensionarea, suntem pregătiți și pentru ce este mai rău. De aceea, în paralel cu eforturile de dialog, creștem și gradul de pregătire a forțelor", a detaliat Stoltenberg, referindu-se la Forța de Răspuns NATO, care numără 5 mii de soldați aflați sub comanda Franței.

26 Ianuarie 2022, 20:39 (actualizat 27 Ianuarie 2022, 20:23) | Mihaela Carpea |
$article.media.images[0].description
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg"

"Suntem în fața unui moment critic pentru securitatea euroatlantică. Mobilizarea cu trupe a Rusiei în zona Ucrainei continuă, cu peste 100 de mii de soldați plasați în teren și alții deja pe drum, incluzând aici mobilizări semnificative în Belarus. Facem apel la Rusia încă o dată să detensioneze imediat situația", a declarat Jens Stoltenberg.

Astăzi, NATO a transmis răspunsul scris pentru Rusia. "Am făcut acest lucru în paralel cu Statele Unite", a explicat secretarul general al NATO.

Răspunsul privește 3 teme majore.

"Rusia a tăiat legăturile diplomatice cu NATO, ceea ce face ca dialogul nostru să fie mai dificil. Trebuie să restabilim aceste birouri la Moscova și la Bruxelles. Ar trebui, de asemenea, să folosim la maximum canalele militare existente de comunicare pentru a promova transparența și pentru a reduce riscurile. De asemenea, ar trebui să stabilim o cale civilă de comunicare pentru situații de urgență", a declarat Stoltenberg.

A doua temă abordată în propunerile transmise de NATO Rusiei privește situația de securitate din și din jurul Ucrainei.

"Suntem pregătiți să ascultăm îngrijorările Rusiei și să începem o conversație reală despre cum să menținem și să întărim principiile fundamentale ale securității europene cu care am fost cu toții de acord". Acest lucru include, potrivit lui Stoltenberg, dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale privind siguranța națională. "Rusia ar trebui să se abțină de la orice retorică agresivă, coercitivă și de la activități maligne îndreptate către Aliați și către alte națiuni. Rusia ar trebui, de asemenea, să își retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, unde are trupe fără consimțământul acestor țări", a subliniat Stoltenberg.

A treia temă abordată în răspunsul transmis Moscovei privește reducerea riscurilor, transparența și controlul armamentului. "Istoria a arătat că un angajament pe aceste chestiuni poate furniza securitate reală pentru toți", a arătat Stoltenberg. Deci este nevoie de măsuri practice, care pot face diferența. Ca prim pas, Stoltenberg a propus discuții pentru informarea în privința exercițiilor și politicilor NATO, în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

"NATO este o alianță defensivă și nu căutăm confruntarea. Dar nu putem și nu vom face niciun compromis pe principiile de bază privind securitatea", a arătat Stoltenberg. "Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne apăra și proteja toți aliații", a conchis secretarul general al NATO.

Într-un răspuns pentru jurnalistul NBC Courtney Kube, Jens Stoltenberg a subliniat: "Facem apel încă o dată către Rusia să încerce să urmeze calea dialogului pentru găsirea unei soluții politice. Acesta este motivul pentru care le-am trimis în această seară propunerile scrise ale celor 30 de Aliați, pe teme diverse de discuție. Dar sigur că în timp ce sperăm și lucrăm la o soluție bună - detensionarea, suntem pregătiți și pentru ce este mai rău. De aceea, în paralel cu eforturile de dialog, creștem și gradul de pregătire a forțelor. Aliații NATO au crescut prezența inclusiv în Marea Neagră și în zona Mării Baltice, cu nave și avioane, parțial destinate supravegherii, monitorizării, pentru a avea cea mai clară imagine posibilă a evoluției situației din și din jurul Ucrainei, dar și pentru a furniza siguranță Aliaților".

"În cadrul acestor eforturi, am crescut acum câteva săptămâni gradul de pregătire a Forței NATO de Răspuns. Aceasta are componente diferite, dar elementul central sunt cei 5 mii de soldați. În prezent, Forța NATO de Răspuns este condusă de Franța. Dar și alți Aliați contribuie cu trupe care pot fi mobilizate în câteva zile. Mai avem și trupe adiționale, care pot de asemenea fi mobilizate în scurt timp. Pentru a putea mobiliza Forța de Răspuns a NATO sau orice element al Forței de Răspuns este nevoie de o decizie a Consiliului Nord-Atlantic, de o decizie a NATO. Și această decizie va fi luată dacă este necesar și vom trimite trupe dacă este necesar. Avem planuri pe care le putem activa și executa rapid. Ce am făcut în ultimele două săptămâni a fost să creștem gradul de pregătire", a detaliat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a salutat decizia SUA de a pune în alertă 8.500 de soldați în cadrul Forței de Răspuns a NATO.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI