EXCLUSIVITATE

Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană: Încercarea de a răsturna un regim democratic ales e o operațiune activă în R. Moldova. Sper ca cetățenii să înțeleagă că a rămâne în zona gri a Europei e o invitație la agresiune și la sărăcie

Rusia nu are resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa, Transnistria și să închidă bucla, iar NATO nu vede un risc de atac militar iminent la adresa Republicii Moldova, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru TVR INFO secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană. "Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu folosește, în timp ce vorbim, un arsenal al războiului hibrid în totalitatea sa împotriva Republicii Moldova", a remarcat oficialul NATO, care a subliniat că încercarea de a răsturna un regim democratic ales "este o operațiune activă" în R. Moldova.

29 Martie 2023, 00:03 (actualizat 29 Martie 2023, 01:05) Știrile TVR |

"Am spus și repet, nu vedem un risc de atac militar iminent la adresa Republicii Moldova din partea Federației Ruse. Pentru un motiv foarte simplu: nu au resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa, Transnistria și să închidă bucla. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu folosește, în timp ce vorbim, un arsenal al războiului hibrid în totalitatea sa împotriva Republicii Moldova", a atras atenția Mircea Geoană.

"Încercarea de a răsturna un regim democratic ales este o operațiune activă, mobilizarea de forțe politice din Republica Moldova, comunicare, dezinformare, minciuni sunt folosite pe scară foarte largă în R. Moldova", a declarat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a evocat declarația președintei Maia Sandu în privința statutului de neutralitate și capacitatea de apărare a Republicii Moldova.

"E adevărat că Republica Moldova nu este un stat care să aibă dorința de a adera la NATO, cum este cazul, de exemplu, al Ucrainei sau al Georgiei, pentru că au o Constituție de neutralitate pe care noi o respectăm. Dar, așa cum spunea și președinta Maia Sandu, a fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab din punct de vedere militar. De aceea, sub egida rezilienței, intensificăm sprijinul nostru pentru Republica Moldova, această țară atât de apropiată de România și pentru noi toți. Este un partener comun NATO și Uniunea Europeană, și de aceea acest parteneriat este foarte, foarte important. De altfel, Uniunea Europeană (...) au declarat Republica Moldova ca un candidat la aderare - este un lucru formidabil de important", a ținut să remarce Mircea Geoană.

CITEȘTE și Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la TVR: Vreau ca cetățenii Republicii Moldova să știe că sunt în siguranță. La acest moment, nu există un pericol iminent de invazie militară

"Rusia este extrem de agresivă, este clar că vorbim de sfere de influență - vede R. Moldova, vede Ucraina, vede Georgia, Belarusul, Caucazul ca propria sferă de influență, și ce spuneam pentru Ucraina este valabil și pentru Republica Moldova - Republica Moldova este singura care poate să-și decidă viitorul", a declarat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a avut și un mesaj direct, în acest context.

"Sper ca cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, de preferință politică, că sunt în Republica Moldova sau în diasporă, că și dânșii, ca și românii (...) au ales să meargă la o viață mai bună, să înțeleagă că a rămâne în zona gri a Europei este o invitație la agresiune și la sărăcie. Trebuie să decidă și cred că decizia cea mai bună este aceea de a veni către Europa civilizată, democratică și prosperă. Este păcat de o țară ca Republica Moldova să fie cea mai săracă din Europa, când ar putea să fie alături de România, alături de ceilalți parteneri europeni o națiune democratică, prosperă și care să poată să se bucure de ce înseamnă pace și prosperitate", a declarat Mircea Geoană.

INTERVIUL INTEGRAL

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI