Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Ne aşteaptă luni foarte dificile. Ceea ce am crezut că vom avea mereu - pace, prosperitate - sunt acum distruse

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis un mesaj la un eveniment al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu. Geoană ne spune că urmează o perioadă dificilă, în care trebuie să rămânem uniţi.

28 Octombrie 2022, 16:27 (actualizat 28 Octombrie 2022, 19:57) Știrile TVR |

Mircea Geoană a transmits un mesaj îngrijorător. "Ne aşteaptă luni foarte dificile", a spus oficialul, explicând că războiul din Ucraina ne forţează să ne "reinventăm modelele sociale şi economice şi contractele democratice şi morale pe care le avem cu cetăţenii noştri." Geoană respinge ideea propagandei ruse potrivit căreia Ucraina se pregăteşte să folosească o armă radiologică, o "bombă murdară", pe propriul teritoriu: "Asta este absurd. Sugestia că Ucraina ar folosi o bombă împotriva unui teritoriu pentru care se luptă din răsputeri să-l elibereze este o absurditate."

Mircea Geoană, secretar general adjunct al Alianței Nord Atlantice: "Europa intră într-o nouă etapă. Tot ce am crezut că vom avea mereu - pace, prosperitate - este acum distrus. Aşa că nu este suficient să ne reinventăm arhitectura de securitate, trebuie să reinventăm modelele noastre sociale şi economice, rezilienţa noastră şi, de asemenea, contractele democratice şi morale pe care le avem cu cetăţenii noştri. Ne aşteaptă luni foarte dificile şi putem înţelege de ce publicul este de multe ori nemulţumit. Preţurile mari, inflaţia, consumă economiile cetăţenilor noştri şi le afectează grav puterea de cumpărare. Trebuie să fim uniţi şi să trecem împreună de aceste momente dificile pentru că, în final, această nouă arhitectură europeană ne va face pe noi toţi nu doar mai siguri, prin NATO, dar de asemenea mai prosperi, mai independenţi, mai rezilienţi şi mai puternici împreună."

Geoană a explicat și unde ne aflăm în acest moment din perspectiva NATO: "Războiul Rusiei în Ucraina continuă cu înverşunare. Vedem că forţele ucrainene fac progrese şi resping forţele invadatoare ruse în estul şi sudul ţării. Preşedintele Putin răspunde la eşecurile sale pe câmpul de luptă cu şi mai multe atacuri lipsite de discernământ asupra oraşelor ucrainene, împotriva civililor şi a infrastructurii civile, dar şi cu periculoasă retorică nucleară. Rusia a mers atât de departe încât acuză Ucraina că se pregăteşte să folosească o armă radiologică, o "bombă murdară", pe propriul teritoriu. Asta este absurd. Sugestia că Ucraina ar folosi o bombă împotriva unui teritoriu pentru care se luptă din răsputeri să-l elibereze este o absurditate. Ştim că Rusia se foloseşte de pretexte false ca să escaldeze şi mai mult acest război. NATO nu va fi intimidată sau descurajată să mai sprijine dreptul Ucrainei la auto-apărare. Pentru atâta timp cât va fi necesar. Cu fiecare săptămână care trece, forţele ucrainene sunt tot mai puternice şi mai bine echipate. În acelaşi timp, continuăm să ne consolidăm propria noastră apărare şi să întărim prezenţa NATO de la Marea Baltică până la Marea Neagră, prin desfăşurarea de trupe, de avione şi nave, în România şi pe teritoriul tuturor aliaţilor noştri. În acest moment este prea devreme şi este greu de anticipat cum se va încheia acest război. Dar învăţăm deja lecţii importante din acest război pentru viitorul securităţii noastre."

Declarațiile oficialului NATO au fost făcute la un eveniment al  Universității "Lucian Blaga" din Sibiu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI