Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană: Obiectivul NATO este ca actuala criză sanitară să nu devină o criză de securitate

Sarcina principală a NATO în timpul pandemiei este să se asigure că actuala criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19 nu se va transforma într-o criză de securitate, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-o intervenţie la conferinţa "Pregătirea NATO şi a Aliaţilor pentru provocările viitoare", organizată de Bulgaria, relatează agenţia BTA, preluată de Agerpres.

27 Octombrie 2020, 19:12 (actualizat 27 Octombrie 2020, 19:35) |
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO / FOTO: Autor: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să fie pregătită pentru un viitor incert şi, din acest motiv, secretarul general Jens Stoltenberg a lansat iniţiativa NATO 2030, menită să contureze modul în care Alianţa va răspunde provocărilor viitoare, a explicat Geoană în intervenţia sa.

El a mulţumit Sofiei pentru leadership-ul său şi pentru eforturile în regiunea Mării Negre, menţionând contribuţia Bulgariei la misiunile în Afganistan, Kosovo şi Irak. "Bulgaria este parte integrantă a misiunii de poliţie aeriană şi investiţiile sale pentru noile avioane de luptă F-16 îi vor spori considerabil capabilităţile", a mai afirmat Mircea Geoană.

Potrivit ministrului adjunct al Apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov, provocările sunt acum mult mai numeroase, mai imprevizibile şi mai complexe ca oricând înainte în istoria NATO, fiind deopotrivă convenţionale şi neconvenţionale, în timp ce ameninţările militare şi nemilitare se suprapun şi adesea interacţionează.

''Asistăm la o schimbare majoră în fiecare definiţie a securităţii. Pandemia în desfăşurare şi implicaţiile sale economice şi financiare vor avea evident un impact sporit asupra stilului nostru de viaţă şi funcţionării sistemelor noastre de apărare'', a subliniat oficialul bulgar.

''Putem vedea că Rusia îşi sporeşte prezenţa militară în imediata vecinătate a frontierelor noastre, contribuind la o deteriorare considerabilă a mediului de securitate în regiunea Mării Negre'', a mai remarcat vice-ministrul Atanas Zaprianov în intervenţia sa la forumul online.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI