Secretarul de stat Raed Arafat şi ministrul Florian Bodog se ceartă pe tema achiziţiilor de ambulanţe pentru SMURD

28 mai 2017, 13:57

Raed Arafat este supărat că Ministerul Sănătăţii vrea să reia procedura pentru cumpărarea de ambulanţe noi pentru SMURD.

Şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă îi trimite o scrisoare ministrului Florian Bodog în care reaminteşte că majoritatea maşinilor folosite de SMURD la urgenţe sunt mai vechi de 8 ani.

Peste 300 de ambulanţe au depăşit deja 700.000 de km, iar alte 200 se apropie sau au depăşit 600.000 de kilometri. Nici ambulanţele de tip C, cu echipaj medical de urgenţă cu medic sau de terapie intensivă nu sunt într-o stare mai bună. Cele mai multe funcţionează din 2007-2008.

Anunţul domnului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, făcut vineri la Craiova, referitor la achiziţia ambulanţelor pentru SMURD şi serviciile de ambulanţă, menţionând că acordul semnat în 2016 între cele două ministere, cel al Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne, nu mai este valabil în baza noii legislaţii, ascunde multe adevăruri nespuse şi este de fapt, pentru cei care cunosc bine situaţia şi evoluţia ei, un anunţ al întârzierii achiziţiilor de ambulanţe pentru SMURD şi serviciile de ambulanţă şi nu al demarării procedurilor, care au fost deja demarate de fapt, dar nu sunt ‘agreate’, dorinţa fiind de a repeta totul de la zero lăsând la o parte munca realizată de comisii mixte care au muncit câteva luni deja pe acest subiect la nivelul IGSU”, a scris Raed Arafat, duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Raed Arafat vrea ca IGSU să se ocupe în continuare a cumpărarea ambulanţelor, mai ales că s-au făcut paşi concreţi în acest sens. În 2016 au fost deschise ofertele. Au fost însă contestate pentru diferenţe între prevederile din caietul de sarcini şi modelul contractului. Tocmai de acest punct se leagă ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog: Am solicitat o analiză a caietului de sarcini de către o comisie a Ministerului Sănătății. Tot în acest timp am primit un punct de vedere de la ANAP care a spus că acest protocol încheiat între Ministerul Sănătății și IGSU este lovit, practic, de nulitate, pentru că este încheiat în baza unei legi care nu mai există. Legea achizițiilor publice s-a schimbat în 2016.

Raed Arafat atrage atenţia că orice amânare poate însemna vieţi pierdute.

În scandalul celor doi a intervenit şi premierul Sorin Grindeanu, care i-a chemat la discuţii.

Întâlnirea va avea loc săptămâna viitoare, după întoarcerea secretarul de stat Raed Arafat din misiunea oficială pe care o are la ONU şi NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite