Secretarul de stat Luca Niculescu, la TVR INFO: Practic, după ce România va intra în OCDE, românii vor trăi mai bine

8 noiembrie 2022, 08:39

În 2004, România a depus prima cerere de aderare la OCDE, iar pe 25 ianuarie 2022, ţara noastră a primit scrisoarea de invitaţie din partea secretariatului OCDE.

„Pentru a începe procesul de aderare era nevoie de atingerea consensului celor 38 de state membre ale organizaţiei” a declarat Luca Niculescu.

„În luna iunie, reprezentanţii OCDE au venit la Bucureşti şi ne-au dat o aşa numită foaie de parcurs. Acum suntem în plină activitate de redactare a unui memorandum iniţial, o radiografie a tuturor politicilor, practicilor şi legilor din România. Va f un document foarte serios, câteva sute, dacă nu o mie de pagini”.

Pasul următor, spune secretarul de stat va consta în chestionare din partea celor de la OCDE, răspunsuri din partea României, comisii de evaluare, români care vor merge la Paris, din multe instituţii şi ministere.

„La finalul acestui proces, România va adera la OCDE, care este un club elitist, un club al ţărilor cu economii dezvoltate, transparente, care cred în aceleaşi valori, în stat de drept, în democraţie, un club în care România merită pe deplin să fie” spune Luca Niculescu.

Este șansa României de a colabora cu cei mai buni, pentru că în ţările din OCDE se fac 70 la sută dintre schimburile comerciale, iar 90 la sută dintre investiţiile directe au loc în ţările OCDE.

„Practic, după ce România va intra în OCDE, românii vor trăi mai bine, va creşte ratingul de ţară, vor creşte investiţiile, administraţia va fi mai bună, mai performantă, mai transparentă, pentru că înainte de a adera, România trebuie să se alinieze la toate standardele şi bunele practici ale organizaţiei. Este evaluată de 26 de comitete şi sunt câteva lucruri pe care trebuie să le facem înainte de a adera” a mai spus secretarul de stat Luca Niculescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă