Secretarul de stat american Mike Pompeo: SUA vor ieşi din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare dacă Rusia nu-şi respectă obligaţiile în 60 de zile

Mike Pompeo
Mike Pompeo
4 decembrie 2018, 21:15

‘SUA declară astăzi că Rusia a încălcat tratatul şi ne vom suspenda obligaţiile în 60 de zile, cu excepţia situaţiei în care Rusia îşi va respecta obligaţiile de o manieră verificabilă’, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo la finalul unei reuniuni cu omologii săi din cadrul NATO la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

Miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de ‘încălcarea materială’ a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF.

‘Încălcarea INF de către Rusia erodează bazele unui control efectiv al armamentului şi subminează securitatea aliată’, urmărind ‘slăbirea generală a arhitecturii de securitate euro-atlantice’, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din NATO, reuniţi la Bruxelles.

‘Facem apel la Rusia să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă a INF. De ea depinde acum menţinerea’ acestui tratat, subliniază miniştrii aliaţi.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat de Moscova şi Washington în 1987, interzice rachetele cu o rază de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km dotate cu focoase nucleare şi se consideră că a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, denumită şi SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă.

SUA au apreciat că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi au ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă