Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei: Când vom începe contraofensiva, toată lumea va ști despre ea, o va vedea

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei Aleksei Danilov
Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei Aleksei Danilov
7 iunie 2023, 16:06

Oleksii Danilov, secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a respins declarațiile oficialilor ruși care au afirmat că contraofensiva a început deja.

„Toate acestea nu sunt adevărate. Când va începe totul, va fi decis de armata noastră”, a declarat Danilov într-un interviu acordat Reuters. „Când vom începe contraofensiva, toată lumea va ști despre ea, o va vedea”.

Danilov a declarat că oficialii ruși au confundat avansurile locale ale ucrainenilor într-o anumită zonă de pe linia frontului cu începutul operațiunii mai ample.

Forțele rusești, care și-au început invazia la scară largă în februarie 2022, se luptă cu trupele ucrainene de-a lungul unor mari părți ale liniei de front.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat miercuri că Ucraina a avansat de la 200 de metri la 1.100 de metri în unele zone din jurul orașului Bahmut, devastat în estul țării, în ultimele 24 de ore.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent situația de pe câmpul de luptă.

Kievul speră că mult așteptata contraofensivă va marca un moment crucial în război și dorește să recupereze porțiuni semnificative din teritoriul ocupat de Rusia.

Danilov a mai spus că nu poate exista nicio îndoială că Rusia a provocat marți distrugerea barajului Kahovka de pe râul Dnipro, în regiunea sudică Herson, deoarece zona a fost ocupată încă de la începutul invaziei rusești.

Kievul afirmase în urmă cu câteva luni că barajul a fost minat de forțele rusești și a sugerat că Moscova a aruncat în aer barajul pentru a încerca să oprească trupele ucrainene să traverseze Dnipro pentru a ataca forțele rusești. Rusia dă vina pe Ucraina pentru prăbușirea barajului.

„Ei (Rusia) au avut o componentă militară. A fost prima (dintre ele), a fost planul numărul unu”, a spus el. „Ei credeau că vom avansa în această direcție. Acțiunile lor nu vor avea consecințele la care ar fi vrut să ducă”.

Danilov a mai spus că Ucraina va trebui acum să se confrunte cu presiuni pentru a fi de acord cu negocierile de pace. El a reiterat poziția ucraineană potrivit căreia nu pot exista discuții până când forțele ruse nu părăsesc teritoriul ucrainean.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite