Secretarul american al Apărării, către NATO: Sprijiniţi apărarea comună dacă nu vreţi ca SUA să-şi modereze angajamentul faţă de Alianţă

15 februarie 2017, 17:58

Sprijiniţi apărarea comună dacă nu vreţi ca Statele Unite să-şi modereze angajamentul faţă de Alianţă, este avertismentul pe care secretarul american al Apărării l-a transmis liderilor NATO la Bruxelles.

Aliaţii europeni aşteptau clarificări cu privire la angajamentul SUA faţă de Alianţă, după ce preşedintele Donald Trump a calificat în mai multe rânduri organizaţia ca fiind „învechită”.

NATO rămâne o piatră de temelie pentru SUA şi pentru întreaga comunitate euroatlantică, a spus şeful Pentagonului, înaintea reuniunii miniştrilor Apărării: „E o solicitare corectă ca beneficiarii celei mai bune apărări să participe la împărţirea echitabilă a costului apărării libertăţii. Şi nu ar trebui să uităm niciodată că libertatea este, în final, cea pe care o apărăm aici la NATO.”

În spatele uşilor închise, mesajul a fost, însă, mult mai tranşant: „Sunt dator să prezint concret solicitarea onestă a cetăţenilor ţării mele. Dacă statele voastre nu vor ca America să-şi modereze angajamentul faţă de această Alianţă, atunci fiecare Capitală trebuie să-şi arate susţinerea faţă de apărarea comună.”

Secretarul american al Apărării a acuzat chiar unele naţiuni că ignora ameninţările, inclusiv pe cele venite din Rusia.

Jurnaliştii i-au cerut secretarului general al NATO să descifreze mesajul american.

„În vremuri tulburi şi nesigure avem nevoie de un parteneriat transatlantic puternic şi de un NATO puternic. Ţările care nu au tins ţinta de 2% din PIB pentru apărare trebuie să crească cheltuielile”, a spus  Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a subliniat ca angajamentul american în Europa este vizibil în aceste zile, când sunt dislocate trupe şi echipament greu în mai multe ţări aflate pe graniţa estică a Alianţei, în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve.

Avertismentul secretarului american al Apărării vine după ce Donald Trump i-a acuzat în mai multe rânduri pe aliații SUA, în timpul campaniei electorale,  că nu contribuie suficient în cadrul alianței militare NATO.

De asemenea, Trump a mai afirmat de-a lungul timpului că NATO este o organizaţie învechită, care trebuie reformată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite