Pe pământurile din Vrancea bate vânt de sărăcie. Multe culturi sunt deja compromise de secetă și lipsa irigațiilor. Peste 150.000 de hectare, afectate în toată țara

Pe pământurile din Vrancea bate vânt de sărăcie
Pe pământurile din Vrancea bate vânt de sărăcie
27 iulie 2022, 10:18

Pe câmpurile din Vrancea bate vânt de sărăcie. Pământ este uscat și crăpat.

La grâu, combinele au treierat în pagubă, iar porumbul e mic, uscat și nu prea are știuleți.

”La culturile de toamnă avem 31.000 de hectare calamitate, cea mai mare fiind cea ocupată de grâu, rapiță, la fel.. ”, ne-a declarat Ticu Constandache, director executiv la DADR Vrancea.

Irigațiile ar fi putut salva agricultura județului, dacă ar fi fost finalizat canalul Siret-Bărăgan, construcție strategică, pentru partea de sud-est a țării.

Cei 23 de kilometri ai canalului nu pot fi finalizați. Este nevoie de un nou proiect, care abia a fost scos la licitație.

”S au realizat doar 5,7 km de canal, până la Mărășești și în continuare urmează să fie realizați până la km 23. Valoarea construcției e de 120 milioane de euro. Din primvară sperăm să inceapă execuția efectivă”, afirmă Eugen Popa, directorul ANIF Vrancea.

Canalul Siret Baragan a fost conceput la începutul secolului trecut. Are o lungime de 198 de km si ar fi trebuit sa traverseze 4 judete: Vrancea, Brăila, Buzău, Ialomița. Cu ajutorul lui ar fi fost irigate 700 de mii de hectare.

Problema mari și în Prahova

Porumbul arată foarte rău, într-un lan din zona localitîții Drăgănești, Prahova. Fermierii de aici trăiesc de la agonie la extraz. Seceta a parjolit totul în câmp, iar șanse de salvare nu se întrevăd. Costel Duță e un fermier care se poate considera norocos. O parte din culturile lui sunt irigate, deci salvate anul acesta. Agricultorul spune ca în lipsa investiției în sistemul de irigare, nu s-ar fi ales cu nimic.

”Am avut inspirația ca acum 5 ani să mă gândesc să investesc în sistemul de irigații. A fost foarte greu. Am început cu 4 tamburi, apoi am văzut că e mai bine cu pivoți. Investiția a fost foarte mare. Apa este furnizată de ANIF, la discreție”, spune Costel Duță, agricultor.

Potrivit Ministerului Agriculturii, suprafața totală afectată de secetă este, până acum, de 150.600 de hectare, în 20 de județe.

„Situaţia suprafeţelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor. Suprafaţă totală afectată de secetă este de 150.565 ha, comunicată până la această dată de către 20 judeţe (Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Tulcea, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea)”, informează, miercuri, Ministerul Agriculturii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite