Seceta se prelungește în noiembrie. Agricultura și producția de energie, afectate

4 noiembrie 2022, 18:24

Seceta face prăpăd în ţară. Agriculturorii spun că lipsa apei în sol va afecta grav şi culturile de toamnă.

Vremea deosebit de caldă la început de noiembrie a bulversat plantele şi pomii, care, în toiul toamnei, au înflorit.

Prognoza nu este optimistă nici pentru următoarea lună. Ploile vor fi puţine sau chiar deloc, iar temperaturile vor fi în continuare ridicate.

Oana Păduraru, meteorolog de serviciu: Deficitul de precipitaţii totuși se menţine în majoritatea zonelor ţării. Abia spre finalul lunii noiembrie se pare că vom ajunge să ne apropiem din punct de vedere pluviometric de normal„.

Efectele secetei prelungite s-au resimţit şi în sistemul energetic. Producția hidrocentralelor a atins un nivel minim în ultima perioadă.

Ana Maria Agiu, specialist relații publice la Administraţia Naţională Apele Române: „Am reuşit să optimizăm modul de utilizare a resursei de apă din punct de vedere cantitativ, astfel încât în perioada verii am reuşit să menţinem coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri în jurul valorii de 70%”.

Chiar dacă unele porțiuni din Dunăre sunt în faza de atenţionare cu o cotă scăzută a nivelului apei, la fel și mai multe râuri din zona de est a ţării, experţii spun că peste iarnă va putea fi asigurată alimentarea cu apă a hidrocentralelor din marile lacuri care nu au atins o cotă de pericol.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite