Seceta scumpește și mai mult energia electrică. Marii consumatori industriali au redus deja producția și concediază sute de muncitori

Seceta prelungită începe să afecteze tot mai mult sectorul energetic. Prețul energiei electrice la bursă e deja de cinci ori mai mare decât acum un an. Specialiștii în energie se așteaptă la noi scumpiri din cauza lipsei capacităților de producție. Cei mai afectați sunt marii consumatori industriali care au redus deja producția și concediază sute de muncitori.

26 Iulie 2022, 18:35 (actualizat 26 Iulie 2022, 18:50) Știrile TVR |

Energia electrică se vinde, la bursă, cu peste 2.500 de lei pe megawatt/oră. În comparație, acum un an, prețul era de aproape cinci ori mai mic: doar 506 lei pe megawatt/oră. Reprezentații producătorilor avertizează că prețurile ar putea crește și mai mult.

Producția hidrocentralelor este afectată de secetă, iar în unele zile, a scăzut chiar și la jumătate din potențial. Au apărut și alte probleme.

Silvia Vlăsceanu, director executiv, Asociația Producătorilor de Energie Electrică: Deși este caniculă, o temperatură foarte mare influențează randamentul panourilor solare și nu sunt la fel de eficiente ca la o temperatură rezonabilă. Faptul ca avem capacitățile disponible limitate pune o presiune iarăși pe prețuri.

În locul energiei hidro, care, în mod normal, asigură peste 30% din producția totală în România, autoritățile au apelat la energia eoliană. Însă aportul centralelor a scăzut spre zero.

În timpul secetei au fost momente în care centralele eoliene au asigurat cea mai mare parte din producția de energie electrică a țării. Dar în ultimele zile vântul nu a mai bătut cu aceeași intensitate. Așa că autoritățile au fost nevoite să apeleze din nou la energia hidro.

Cum debitele râurilor sunt tot mai mici, hidrocentralele au consumat și apa din rezerva lacurilor de acumulare. Dar și această rezervă este în scădere.

Reprezentații Hidroelectrica dau asigurări că nu va fi afectată și mai mult alimentarea populației. Rezerva strategică din lacurile de acumulare a scăzut în ultima perioadă și se menține la 70%, potrivit Apelor Române. Consumul e deja restricționat în 274 de localități, din 18 județe.

Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica: Nu cred că existã un astfel de risc acum. (...) Programele de exploatare ale Hidroelectrica sunt convenite cu Apele Române, se stabilește, la nivel de fiecare lunã, volumul potețial stocabil la nivel de fiecare lac de acumulare. Nu știu sã fie niciun fel de problemã.

Ana Otilia Nuțu, specialist în energie: Dacă seceta se prelungește vom avea niște probleme ceva mai mari. (...) Se va limita foarte mult capacitatea Hidroelectrica de a mai produce în continuare. (...) Va scădea și nivelul Dunării ceea ce poate duce la oprirea unui reactor nuclear din cauza incapacității de a-l răci.

Deja producția de energie nu acoperă, la unele ore, necesarul de consum. La amiază, peste 13% din consum era asigurat cu energie din import. Cei mai afectați de scumpirea energiei sunt marii consumatori industriali care au făcut deja concedieri.

Constantin Popescu, președinte, Sindicatul Aluministul din Alro: În total 500 de oameni disponibilizați și 600 de oameni în șomaj tehnic la Alro. Alum Tulcea se închide definitiv. Peste 700 de oameni vor fi concediați.

Populația și firmele beneficiază de prețuri plafonate și compensate până la 31 martie 2023.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI