Seceta pune în pericol și producția de cartofi. Pământul s-a uscat până la 20 – 25 de centimetri adâncime, iar frunzele plantelor au început deja să se usuce

24 iulie 2022, 15:46

În unele zone din județul Brașov ultimii stropi de ploaie au căzut în urmă cu o lună. Pământul s-a uscat până la 20 – 25 de centimetri adâncime, iar frunzele cartofilor au început deja să se usuce. Dacă nu plouă în maximum două săptămâni, producțiile vor fi reduse pe terenurile neirigate.

Ioan Drăguşin Ardelean, fermier din Ghimbav: Ce are acumulat până acum – va fi producția finală. Sau chiar mai mică, pentru că, înainte să moară vrejul, el, când nu mai are apă, consumă din tuberculi și pe urmă își da obștescul sfârșit.

Pentru prima dată anul acesta, Guvernul a alocat 15 milioane de lei pentru acordarea unui ajutor pentru susținerea producției de cartofi. Un fermier poate primi 200 de euro la hectar. Numai că agricultorii trebuie să obțină o producție de cel puțin 15 tone la hectar, lucru greu de realizat în actualele condiții meteo.

Romulus Oprea, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România: Ajutorul de minimis, şi numele este într-adevăr de minimis, în condiţiile în care acoperă cam 2,8% din cheltuielile unui hectar de cartofi, ar fi totuși un ajutor. În momentul în care vom sesiza faptul că suntem în pericol de a nu fi eligibili, atunci vom face solicitări.

Speriați de producțiile mici, puțini fermieri s-au înscris în programul pilot.

Claudia David, director executiv Direcția pentru Agricultură a județului Brașov: Avem 428 de solicitări, în suprafață de 655 de hectare. Se putea mai bine, dar probabil că nu a fost interesul foarte mare al cultivatorilor de cartofi.

Din cauza cheltuielilor tot mai mari pentru cultivarea terenului, dar și pentru că așteaptă producții mici, fermierii au anunțat că vor vinde kilogramul cu prețuri între un 1,50 şi 2 lei. Ceea ce înseamnă că în magazine cartofii vor costa și mai mult. Și au toate șansele să rămână în topul celor mai scumpe produse agro-alimentare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite