Seceta extremă din Franța îmbogățește producătorii de sare

9 august 2022, 13:08

Sarea de mare cu denumire de origine protejată „Flori de sare de Guerande” este una dintre cele mai scumpe de pe piața mondială. Se vinde cu peste 100 de dolari kilogramul pe piața din Statele Unite, de exemplu.

Pe măsură ce temperaturile au crescut în ultimele săptămâni și ploile au fost aproape inexistente, evaporarea apei de mare în regiunea Guerande s-a intensificat, astfel că producția de sare pur și simplu a explodat.

Francois Durand, fermier: Ne îndreptăm spre o producție record. În acest moment, obținem 2,5 tone, pe când media ultimilor 10 ani e de 1,3 tone.

Durand, care lucrează în mlaștinile sărate din Guerande de peste 20 de ani, recunoaște că e unul dintre puținii câștigători, pe termen scurt, ai modificărilor climatice.

Regiunea e renumită pentru vremea sa variabilă de tip atlantic, însă seceta din acest an, care a însemnat zeci de zile de soare fără întrerupere, le-a dat atât de mult de lucru localnicilor, încât nu mai au vreme de odihnă. Și-au făcut deja rezerve pentru câțiva ani.

Audrey Loyer, fermier: Muncitorii sunt obosiți. Lucrăm de peste 40 de zile fără întrerupere. Nu a fost destul de suficientă ploaie pentru a justifica o pauză.

Deși prosperă ca în niciun alt an, localnicii sunt totuși îngrijorați că nu cumva ritmul intens de exploatare din această vară să nu afecteze structura mlaștinilor în care se evaporă apa de mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite