Seceta a uscat copacii. Pompierii fac apel la cetățeni să nu folosească focul în zona miriștilor și pădurilor

Seceta de lungă durată afectează eco-sisteme întregi. Deşi suntem în luna iulie, în Braşov, pădurile au început să se usuce și capătă culori ruginii de toamnă. Silvicultorii spun că, deocamdată, copacii nu sunt în pericol. Dar fenomenul poate duce la incendii de proporții dacă oamenii fac focul în locuri neautorizate.

28 Iulie 2022, 12:12 (actualizat 28 Iulie 2022, 14:32) Știrile TVR |

Galben, maro și ruginiu. Sunt culorile predominante în pădurile din jurul Brașovului. În loc de verdele aprins specific verii, arborii au îmbrăcat deja haine de toamnă din cauza secetei extreme.

Specialistii spun că, în absența precipitațiilor arborii nu mai au de unde să-si extragă apa, mai ales pe versanții stâncosi, unde stratul de pământ e redus.

Dacă perioada de secetă va persista, există pericolul să apară fenomenul de uscăciune a arborilor. Cei mai expusi sunt arborii din categoria rășinoaselor, care nu se pot debarasa de frunze, ca măsură de protecție. Căldura și frunzele uscate din păduri oferă condiții de aprindere foarte ușoara și extindere rapidă a focului. Pompierii fac apel la cetățeni să nu folosească focul în zona miriștilor și pădurilor.

Și la nivel național, situația e la fel de gravă. Așa că Ministerul Mediului a cerut autorităților locale, prefecturilor și ocoalelor silvice să ia măsuri de avertizare a populației și de prevenire a incendiilor de pădure, care în această perioadă se pot extinde necontrolat.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI