Seceta a distrus podgoriile din Vrancea. Viticultorii spun că vând strugurii cu aproximativ un leu kilogramul

30 septembrie 2020, 14:11

Consecinţele lipsei de precipitaţii din acest an se observă mult mai bine acum la culesul viilor. În județul Vrancea, mulți viticultori își văd munca distrusă. Familia Calotă din Dumbrăveni are cinci hectare de vie, atât struguri de masă, cât și de vin. Însă indiferent de soi, strugurii s-au stafidit, iar pagubele sunt însemnate.

Viticultorul spune că are noroc cu strugurii de masă, pe care îi vinde în București cu doar 1,6 lei pe kilogram. În cazul strugurilor pentru vin, prețul e și mai mic – 90 de bani kilogramul.

Loredan Botezatu a învățat secretele viticulturii în podgorii renumite din Franța și Spania. După mulți ani de muncă în străinătate, a venit acasă și a aplicat reţeta de acolo. A investit mult, dar seceta i-a distrus munca din ultimii 4 ani.

Sunt 3 luni de când în zona Dumbrăveniului nu a căzut niciun strop de ploaie. Iar lipsa apei se vede în vii la tot pasul. Ar fi nevoie de sisteme de irigații, însă oamenii nu-și permit aceste investiții.

Dacă recolta din acest an este compromisă, viticultorii speră că măcar lunile de toamnă și cele iarnă vor fi bogate în precipitații. În caz contrar, mulți se gândesc să renunțe la aceasta îndeletnicire.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Producție de vin. Vinuri românești

2023, un an bun pentru vinul românesc. Viticultorii preferă soiurile autohtone