Seceta a distrus culturile din estul județului Buzău, în timp ce suprafețele irigate din vest au fost salvate

22 iulie 2022, 16:42

Comuna Vâlcelele trăiește numai din agricultură. Are 5 mii de hectare cultivate cu cereale și pepeni.

Anul acesta, totul e calamitat, nimic nu s-a cules de pe câmpuri. Forajele s-au umplut de nămol, iar de irigații nici nu poate fi vorba deocamdată.

În vestul județului, unde se pot face irigații, un fermier a folosit canalele de desecare pentru a uda culturile de pe 3500 de hectare. Dar curentul îl costă peste 50.000 de euro pe lună, o parte fiind subvenționată. Iar recolta este promițătoare.

Apa este singură care face diferența între cele două zone. La Vâlcelele porumbul este sută la sută distrus, în timp ce la Amaru recolta va depăși 13 tone la hectar.

În anii ‘90 a fost finalizată construirea barajului de la Siriu, iar lacul de acumulare ar fi putut iriga 50 de mii de hectare. Din cele două canale amenajate atunci, doar cel de vest mai este funcțional.

Acum, din cele 24 de mii de hectare, sunt irigate doar 16 mii. Seceta extremă pune presiune și pe administratorii lacului de la Siriu din care se asigură apă.

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Buzău a depus 3 proiecte pentru finanțare prin PNRR pentru construirea unui sistem nou care să folosească apă din canalul vestic pentru a iriga încă 10 mii de hectare. Proiectele au fost respinse.

Pentru zona de est a județului Buzău, care e cea mai calamitată, s-ar putea folosi apă din canalul magistral al județului Brăila, dar este nevoie de investiții costisitoare și de durată.

Ministerul Agriculturii alocă 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigații, desecare și drenaj.

Ministrul Agriculturii spune că trebuie ca, în următorii ani, să ajungem să irigăm 2,6 milioane de hectare de pământ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite