Seceta a compromis culturi întregi de cereale, ceea ce va mări prețul produselor finite din magazine

30 iulie 2023, 20:24

Nu vedeți că nu e … barem un ştiulete măcar …

Aşa arată mai bine de jumătate din recolta de porumb din sudul ţării, spun agricultorii. Hectare întregi de culturi sunt pârjolite. Din cauza secetei, fermierii au început deja să adune producţia, deşi sezonul recoltei ar fi trebuit să înceapă peste 2 săptămâni.

Dăm la vite să mănânce, că nu avem altceva ce să facem.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Producția de porumb din judeţul Călăraşi nu va depăşi, anul acesta, 3 tone la hectar şi sunt zone unde fermierii nu vor aduna absolut nimic. La un an bun agricol, producția depășește 10 tone la hectar.

Acum trei zile am avut ceva precipitaţii, undeva la 10 litri pe metru pătrat, şi uitaţi cum arată pământul de crăpat.

Valentin este fermier de mai bine de 20 de ani şi nu îşi aduce aminte când a avut un an cu o recoltă mai slabă. De pe cele 2 hectare unde a cultivat porumb se aştepta să adune 24 de tone.

Valentin Popa, fermier: Investiţiile sunt undeva de 5.000 de lei pe hectar. În momentul de faţă nu pot să îmi recuperez absolut deloc investiţia, pentru că aici este daună totală.

O producţie mai mică de porumb înseamnă preţuri mai mari la mălai, care oricum s-a scumpit cu 10 procente în ultimul an. Situaţia nu este diferită nici când vine vorba de floarea soarelui, cel puţin în zona Bărăganului, unde cultura este uscată şi nedezvoltată.

Anul trecut, România a fost pe primul loc în Uniunea Europeană atât la producţia obţinută, cât şi la suprafaţa cultivată de floarea soarelui.

Pentru anul acesta, fermierii spun că recolta va fi sub cea din 2022. Când vine vorba de grâu, hambarele vor fi mai pline ca anul trecut, dar fermierii spun că producţia din vestul țării va fi mai slabă calitativ din cauza precipitaţiilor abundente şi a umidităţii ridicate.

În aceste condiţii, toamna va aduce noi scumpiri la alimente.

Deja pe bursele de mărfuri internaţionale preţul grâului a ajuns la cele mai mari cotaţii din ultimele 5 luni.

Creșterea prețului este influențată pe termen scurt și de faptul că Rusia a rupt acordul cu Ucraina, privind exportul de cereale pe Marea Neagră.

Cezar Gheorghe, analist comerţ cu cereale: Vom putea avea creşteri de 5%, poate 7% în produsul finit la raft, asociind şi faptul că preţul petrolului Brent a crescut până la nivelul de 83,5 – 84 de dolari pe baril.

În ultimul raport pe agricultură, Comisia Europeană a ajustat în minus producţia a cinci culturi agricole de bază de la noi din ţară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite