Secetă și risc de creștere a prețurilor. Ministerul Agriculturii vrea să înceapă mai devreme campania de irigații

Alimentele ne-ar putea costa şi mai mult! Fermierii se așteaptă ca recoltele să fie afectate de secetă în mai multe zone ale ţării şi, cel mai probabil, vor scumpi cerealele. În aceste condiţii, Ministerul Agriculturii vrea să înceapă mai devreme campania de irigații şi, tot în acest an, să înființeze o companie de asigurări de stat pentru fermieri.

16 Februarie 2022, 20:01 (actualizat 16 Februarie 2022, 20:30) Știrile TVR |

Seceta s-a extins în jumătate de țară, arată datele Administrației Naționale de Meteorologie. Cele mai afectate sunt culturile de grâu, orz și rapiță.

Fermierii și-au făcut deja calcule și nu exclud că vor crește prețurile la cereale, dacă recoltele vor fi mici.

Nicolae Sitaru, fermier, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România: După cum arată prețurile acum, pe piața viitoare, ele sunt față de anul trecut undeva într-un procent de vreo 10% mai mari. Situația cu seceta în momentul de față este gravă în unele zone.

Daniel Alexandru, şeful Laboratorului de Agrometeorologie, Administraţia Naţională de Meteorologie: Prognozele spun din păcate că în perioada următoare, de zece zile, nu se întrevăd precipitații semnificative. Noi sperăm ca măcar odată cu debutul lunii martie să avem totuși un aport minim de precipitații.

Recoltele reduse de secetă ar fi o problemă în plus pentru fermieri, după ce au avut cheltuieli mai mari de producție cu motorina. Iar prețul îngrășămintelor chimice a crescut chiar și de trei ori.

Valeriu Tabără, preşedinte, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice: Producție mică, inputuri scumpe, toate celelalte elemente scumpe, transport, prelucrare, astea duc inerent la creșteri de prețuri care se vor regăsi în inflație.

Pentru a compensa lipsa precipitațiilor, Ministerul Agriculurii vrea să pună la dispoziția fermierilor, mai devreme ca în alți ani, apă gratuită pentru irigat.

Și costul cu energia electrică ar urma să fie acoperit cu până la 50%.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Avem 3 milioane de hectare însămânțate în momentul de față. Dacă se vor menține culturile la nivelul actual nu vor fi perturbări mari de producție.

În plan e și înființarea unei companii de asigurări de stat pentru fermieri care să acopere inclusiv riscul de secetă.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: Problema care se pune nu este de a crea neapărat o structură nouă, în plus de cele private existente, ci de a finanța riscul sistemic al secetei atunci când el se produce și fermierii trebuie despăgubiți.

Specialiștii consideră că înființarea unei companii de asigurări de stat pentru fermieri e necesară. Dar avertizează că proiectul nu va avea succes dacă noua societate a Ministerului Agriculturii nu va fi suficient capitalizată.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI