Sebastian Ghiţă, pe lista celor mai căutaţi fugari din Europa

30 ianuarie 2017, 18:56

Sebastian Ghiţă a fost văzut ultima dată luni seară, 19 decembrie, la o recepţie a SRI. El fusese invitat în calitate de parlamentar, membru al comisiei de control al Serviciului. Era ultima zi a mandatului de deputat.

Ultima localizare a fost luni seară, la ora 23.15, pe DN1 – sensul de mers către Ploieşti.

Poliţia a raportat abia a doua zi după-amiază, după 16 ore, că l-a pierdut pe Sebastian Ghiţă.

Pe 21 decembrie, Ghiţă a fost dat în consemn la frontieră.

Pe 27 decembrie, magistrații ÎCCJ au respins o primă cerere a DNA de arestare în lipsă.

O zi mai târziu, Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale în cazul activităţii poliţiştilor din cadrul I.P.J. Prahova şi a celor din Direcţia Operaţiuni Speciale.

La 8 zile după dispariţie, omul de afaceri a apărut într-o înregistrare video difuzată de postul TV pe care îl controlează. El a lansat acuzaţii la adresa DNA, la adresa şefei DNA şi a lui Florian Coldea, pe atunci numărul 2 în SRI.

Pe 5 ianuarie,  magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au emis mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă.

Pe 6 ianuarie, procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Ploiești au transmis sesizarea I.P.J. Prahova – Serviciul de Investigații Criminale către Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea emiterii mandatului european de arestare și a cererii de urmărire internațională pentru inculpatul GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN.

Mandatul european de arestare este aplicabil în țările Uniunii Europene. Cererea de urmărire internațională este necesară în vederea predării inculpatului, fiind aplicabilă în țările ce nu fac parte din Uniunea Europeană.

Pe 9 ianuarie, şefa DNA a făcut primele declaraţii după acuzaţiile lansate în spaţiul public de fostul deputat. Laura Codruţa Kovesi a indicat că DNA Ploieşti a luat măsuri de precauţie faţă de Sebastian Ghiţă, iar MAI ar trebui să dea socoteală despre pierderea din filaj şi dispariţia fostului deputat.

O zi mai târziu, judecătorii Înaltei Curţi au respins contestaţia depusă de avocaţii fostului deputat privind mandatul de arestare în lipsă.

Pe 12 ianuarie, prim adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, a fost suspendat din funcţie după ce Sebastian Ghiţă a relatat prin intermediul unor înregistrari despre vacanţe petrecute cu familiile în Seychelles, Toscana şi Disneyland.

Pe 17 ianuarie, directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea. Comisia de anchetă din cadrul SRI l-a găsit nevinovat pe Coldea, iar Biroul Executiv al SRI propusese repunerea sa pe funcţie. „Am înțeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare și mai profundă decât compromiterea activității mele”, a indicat Coldea o zi mai târziu.

La fix o săptămână de la această declaraţie, şeful SRI, Eduard Hellvig, a fost audiat la comisia parlamentară care controlează şi supraveghează serviciul. Audierile au durat 7 ore. Familiile lui Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă au fost împreună în mai multe vacanţe, dar fostul director adjunct al SRI şi-a achitat facturile, a arătat preşedintele comisiei parlamentare care supraveghează activitatea SRI, Adrian Ţuţuianu.

(w500) Sebastian

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite