Sebastian Ghiță se află în arest, în Serbia, unde va rămâne în următoarele două luni, până când formalitățiel de extrădare vor fi finalizate. A fost capturat aseară la Belgard, la 4 luni de la dispariția lui. În momentul reţinerii, Ghiţă avea la el acte false: permis de conducere şi buletin slovene. Era împreună cu fratele lui, Alexandru, cel prin care autorităţile au ajuns la fostul deputat. L-ar fi urmărit pe fratele lui Ghiţă, care iniţial s-a aflat la Istanbul, după care a plecat către Serbia. Surse autorizate vorbesc despre un scenariu ca de film, prin care omul de afaceri și-ar fi premeditat plecarea din țară. Fostul parlamentar ar fi beneficiat și de un sprijin bine organizat în mai multe state europene, care i-a permis să supraviețuiască și să stea ascuns de urmăritorii săi. Poliţia Română a anunţat că a colaborat cu autorităţile din zece state pentru capturarea omului de afaceri.
Sebastian Ghiță s-a întâlnit aseară cu fratele lui, într-o cafenea din Belgrad. Ca să nu dea de bănuit, fratele lui ar fi ales o rută ocolitoare, prin Istanbul, și ar fi plătit biletul de avion cash, spun surse judicare. În cafeneau din capitala Serbiei, cei doi frați Ghiță ar fi stat de vorbă ore bune, timp în care a și fost fotografiat, de la o masă alăturată. Au plecat din local amândoi.
Surse judicare spun că omul de afaceri român avea asupra lui buletin, pașaport și permis de conducere slovene. A vorbit în engleză cu polițiștii care l-au legitimat. Le-a spus că unul dintre părinții săi este sloven și celălalt român.
Putem vorbi despre aducerea lui Sebastian Ghiță în România doar după ce autoritățile sârbe vor soluționa aspecte legate de faptul că fostul deputat s-a legitimat cu acte false.
Controversatul om de afaceri s-a plimbat în ultimele aproape patru luni în cel puțin zece state. Poliţiştii au aflat că Sebastian Ghiță a plecat din România pe 19 decembrie și s-ar fi deplasat în permanență, pentru ca polițiștii să îi piardă urma. Ar fi trecut prin Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia și Franța. În ultima perioadă, însă, existau informații că fostul deputat s-ar ascunde la vecini, în Serbia. Ghiță ar fi fost dat de gol, susțin surse judiciare, chiar de fratele său.
Acesta s-ar fi aflat la Istanbul, după care a plecat către Serbia. Sebastian Ghiță a fost fotografiat aseară într-un restaurant din Belgrad, chiar înainte de reținere. Cu o înfățișare total schimbată, deputatul fugar pare obosit și îngrijorat. La ieșire din local, polițiștii sârbi le-au cerut celor doi să se legitimeze. Sebastian Ghiță le-a prezentat polițiștilor sârbi documente de identitate slovene. Un fals depistat de oamenii legii, care l-au condus la secția de poliție.
Sebastian Ghiță avea pe numele său un prim mandat european de arestare, încă de la începutul lunii ianuarie, omul de afaceri fiind dat și în urmărire internațională, prin Interpol.
Fostul omul de afaceri ar fi reușit să fugă din România după ce filajul l-a pierdut. Abia a doua zi polițiștii români au semnalat dispariția lui. După câteva zile, postul de televiziune controlat de Sebastian Ghiță a inceput prezentarea unui serial în care fostul deputat a vorbit despre presupusa sa relație cu șefi din Serviciul Român de Informații, DNA și Parchete.
Pe 17 ianuarie, în urma scandalului declanșat de Ghiță, prim-adjunctul SRI Florian Coldea și-a dat demisia.
16.35 Sebastian Ghiță a fost reținut pentru 48 de ore în Serbia, pentru prezentarea de acte de identitate false.
Capturarea omului de afaceri va naște foarte multe reacții în plan politic
8.03 Sebastian Ghiță a parcurs circa nouă state până a fost prins, a transmis Marius Popescu, pentru Telejurnalul Matinal. Existau informații că s-ar afla fie în Austria, fie în Ungaria, fie în alte state din Europa, nu a ieșit de pe acest continent. Fratele lui Sebastian Ghiță plecase din Istanbul spre Belgrad și urma să se întâlnească cu Sebastian Ghiță. Polițiștii români și sârbi l-au așteptat la locul de întâlnire și în momentul în care a apărut Sebastian Ghiță, poliția sârbă a intervenit, l-a legitimat și atunci el ar fi prezentat un document fals, care ar fi indicat că el este un cetățean sloven și a spus polițiștilor că tatăș său este sloven, iar mama este româncă. Au fost alocate resurse financiare și logistice mari, în lunile decembrie și ianuarie existau informații că Ghiță s-ar afla în Serbia, dar de fapt el nu era acolo, ci apropiați de-ai săi erau acolo și încercau să deruteze poliția. Pe lângă documentul fals de identitate solven a fost găsit asupra lui și un permis auto sloven, tot fals.
''În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Belgrad, a fost localizat și reținut inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din U.E. În prezent se derulează procedura legală în astfel de situații. Mulțumim reprezentanților instituțiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia și Franța, precum și partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date și informații a avut loc prin CCPI, ENFAS si PNR'', precizează IGPR.
Omul de afaceri ar urma să fie extrădat. Autoritățile române pregătesc actele pentru această procedură.
Așa arăta Sebastian Ghiță în momentul capturării
Curtea de Apel Ploiești a respins, pe 3 aprilie, contestația formulată de fostul deputat Sebastian Ghiță față de decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pe numele său.
Instanța a dispus arestarea preventivă a lui Ghiță și pentru constituire de grup infracțional organizat. Potrivit deciziei postate pe portalul instanțelor de judecată, magistrații au respins ca nefondată contestația fostului deputat.
De asemenea, instanța a admis contestația procurorilor DNA Ploiești și a dispus arestarea preventivă a lui Ghiță și pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, pe o perioadă de 30 de zile, care se calculează de la data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă.
Tribunalul Prahova a dispus, în data de 15 martie, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță în dosarul în care acesta este cercetat de DNA Ploiești pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.
Pe 5 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, după ce acesta a dispărut și nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, încălcând astfel termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Poliție și Parchete.