Sebastian Ghiță rămâne două luni în arestul poliției sârbe, după ce a fost capturat la Belgrad. Avea asupra lui documente false

14 aprilie 2017, 06:56

Sebastian Ghiţă este acum în arestul poliţiei din Belgrad. Procedurile de extrădare urmează să înceapă după ce autorităţile sârbe vor finaliza ancheta privind actele false folosite de fostul deputat, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan. Aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă ar putea dura aproximativ o lună, în contextul în care România nu are un acord de extrădare cu Serbia. Sebastian Ghiţă ar fi trecut în Bulgaria, chiar în noaptea de 19 decembrie în care a fost pierdut de filajul poliţiştilor. O echipă de anchetatori a plecat în Serbia pentru a-l localiza, încă din luna februarie.

Sebastian Ghiță s-a întâlnit aseară cu fratele lui, într-o cafenea din Belgrad. Ca să nu dea de bănuit, fratele lui ar fi ales o rută ocolitoare, prin Istanbul, și ar fi plătit biletul de avion cash, spun surse judicare. În cafeneau din capitala Serbiei, cei doi frați Ghiță ar fi stat de vorbă ore bune, timp în care a și fost fotografiat, de la o masă alăturată. Au plecat din local amândoi.

Surse judicare spun că omul de afaceri român avea asupra lui buletin, pașaport și permis de conducere slovene. A vorbit în engleză cu polițiștii care l-au legitimat. Le-a spus că unul dintre părinții săi este sloven și celălalt român.

ACTUALIZARE 21.15 Sebastian Ghiță rămâne două luni reținut la Belgrad, transmite reporterul TVR Cosmin Jitariuc în direct de la Belgrad. El este suepectat că s-ar sustrage de la urmărirea penală la care este supus în România. Va rămâne în Serbia până când formalitățile de extrădare vor fi finalizate. Avocații omului de afaceri au trei zile la dispoziție pentru a depune contestație.

ACTUALIZARE 19.10 Sebastian Ghiță a fost reținut seara trecută la Belgrad și se află în custodia poliției sârbe, dar poate fi reținut doar 48 de ore, a transmis Cosmin Jitariuc, aflat la Belgrad, în direct pentru Telejurnalul de la ora 19.00 de la TVR2.

ACTUALIZARE 17.00 Ministerul de Interne din Serbia a emis un comunicat în care se spune că l-a arestat pe cetățeanul român Sebastian Ghiță, în baza mandatului internațional și că este suspectat de comiterea unor infracțiuni de șantaj, dare de mită, trafic de influență și divulgarea de informații secrete, a transmis reporterul TVR Cosmin Jitariuc, aflat la Belgrad.

Putem vorbi despre aducerea lui Sebastian Ghiță în România doar după ce autoritățile sârbe vor soluționa aspecte legate de faptul că fostul deputat s-a legitimat cu acte false.

Sebastian Ghiță – dispărut de Crăciun, capturat de Paște

Controversatul om de afaceri s-a plimbat în ultimele aproape patru luni în cel puțin zece state. Poliţiştii au aflat că Sebastian Ghiță a plecat din România pe 19 decembrie și s-ar fi deplasat în permanență, pentru ca polițiștii să îi piardă urma. Ar fi trecut prin Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia și Franța. În ultima perioadă, însă, existau informații că fostul deputat s-ar ascunde la vecini, în Serbia. Ghiță ar fi fost dat de gol, susțin surse judiciare, chiar de fratele său.

Acesta s-ar fi aflat la Istanbul, după care a plecat către Serbia. Sebastian Ghiță a fost fotografiat aseară într-un restaurant din Belgrad, chiar înainte de reținere. Cu o înfățișare total schimbată, deputatul fugar pare obosit și îngrijorat. La ieșire din local, polițiștii sârbi le-au cerut celor doi să se legitimeze. Sebastian Ghiță le-a prezentat polițiștilor sârbi documente de identitate slovene. Un fals depistat de oamenii legii, care l-au condus la secția de poliție.

Sebastian Ghiță avea pe numele său un prim mandat european de arestare, încă de la începutul lunii ianuarie, omul de afaceri fiind dat și în urmărire internațională, prin Interpol.

Fostul omul de afaceri ar fi reușit să fugă din România după ce filajul l-a pierdut. Abia a doua zi polițiștii români au semnalat dispariția lui. După câteva zile, postul de televiziune controlat de Sebastian Ghiță a inceput prezentarea unui serial în care fostul deputat a vorbit despre presupusa sa relație cu șefi din Serviciul Român de Informații, DNA și Parchete.

Imediat după dispariția lui Sebastian Ghiță, televiziunea pe care o controlează a început să difuzeze înregistrări în care omul de afaceri lansa acuzații grave la adresa SRI și DNA.

Pe 17 ianuarie, în urma scandalului declanșat de Ghiță, prim-adjunctul SRI Florian Coldea și-a dat demisia.

Capturarea lui Sebastian Ghiță – desfășurarea evenimentelor

16.35 Sebastian Ghiță a fost reținut pentru 48 de ore în Serbia, pentru prezentarea de acte de identitate false.

10.35 România are un tratat de extrădare din anul 1961 cu Bosnia – Herțegovina și Serbia, pe baza căruia se poate face extrădarea lui Sebastian Ghiță, a transmis avocatul Cristian Ene, la TVR 1, într-o Ediție Specială. Totul începe cu o cerere adresată statului sârb.

8.35 Fratele lui Sebastian Ghiță, Alexandru, era filat de mai mult timp, polițiștii l-au prins pe fratele lui Sebastian Ghiță în timp ce se întâlnea cu fostul deputat, însă polițiștii români nu au putut interveni atunci, transmite Sorin Năstase, pentru Telejurnalul Matinal, practic el a fost reținut de către polițiștii belgrădeni. Sebastian Ghiță și-a schimbat înfățișarea în această perioadă, s-a tuns scurt și și-a lăsat barbă.

8.15 Avocatul Cristian Ene a explicat care sunt procedurile de extrădare în aceste situații. Urmează prezentarea la un judecător, pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă. Statul român trebuie să trimită documentele privitoare la situația juridică a lui Sebastian Ghiță, legalizate și traduse, pentru ca judecătorul să analizeze dacă sunt îndeplinite condițiile de extrădare. Procedura de extrădare, în funcție de ce natură este ea, voluntară sau nevoluntară, poate dura de la câteva zile până la câteva luni.

8.10 Sebastian Ghiță a fost prins după o operațiune extrem de complexă, la care au colaborat polițiști din mai multe state europene și noneuropene, a transmis Sorin Năstase, de la sediul IGPR. Fratele lui Sebastian Ghiță, Alexandru, a plecat ieri din Istanbul și a ajuns aseară la Belgrad. Aceasta era urmărit de polițiștii români, arestarea a fost făcută de polițiștii belgrădeni. Sebastian Ghiță și-a schimbat înfățișarea în această perioadă, s-a tuns foarte scurt, și-a lăsat barbă.

Capturarea omului de afaceri va naște foarte multe reacții în plan politic

8.03 Sebastian Ghiță a parcurs circa nouă state până a fost prins, a transmis Marius Popescu, pentru Telejurnalul Matinal. Existau informații că s-ar afla fie în Austria, fie în Ungaria, fie în alte state din Europa, nu a ieșit de pe acest continent. Fratele lui Sebastian Ghiță plecase din Istanbul spre Belgrad și urma să se întâlnească cu Sebastian Ghiță. Polițiștii români și sârbi l-au așteptat la locul de întâlnire și în momentul în care a apărut Sebastian Ghiță, poliția sârbă a intervenit, l-a legitimat și atunci el ar fi prezentat un document fals, care ar fi indicat că el este un cetățean sloven și a spus polițiștilor că tatăș său este sloven, iar mama este româncă. Au fost alocate resurse financiare și logistice mari, în lunile decembrie și ianuarie existau informații că Ghiță s-ar afla în Serbia, dar de fapt el nu era acolo, ci apropiați de-ai săi erau acolo și încercau să deruteze poliția. Pe lângă documentul fals de identitate solven a fost găsit asupra lui și un permis auto sloven, tot fals.

7.38 „Sebastian Ghiță a fost reținut în cursul nopții trecute, era pe teritoriul statului sârb, în Belgrad, însoțit de frate. A fost oprit pentru legitimare, fratele a prezentat documente reale, el a prezentat documente false. În acest moment este în sediul Poliției Belgrad. Autoritățile sârbe desfășoară în acest moment activități specifice, urmând ca, după finalizarea lor, să se deruleze procedura de extrădare, care se face prin Ministerul Justiției. Au fost verificate toate informațiile, asta a presupus alocarea unor resurse serioase umane și logistice. Le mulțumesc tuturor celor care au colaborat atât de bine cu Poliția Română. Încă o dată transmit sincere felicitări polițiștilor români, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, pentru Telejurnalul Matinal.

7.10 De regulă așa se întâmplă: polițiștii români reușesc să afle foarte multe informații despre persoana căutată, după care comunică polițiștilor din țara unde se află acea persoană unde să se ducă să-l ia sau cum să procedeze, a explicat, pentru Telejurnalul Matinal, Dan Antonescu, specialist în criminalistică.

7.00 Sebastian Ghiță s-a plimbat prin nouă state până să fie prins, a transmis Marius Popescu, pentru TVR. Existau informații că

”În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Belgrad, a fost localizat și reținut inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din U.E. În prezent se derulează procedura legală în astfel de situații. Mulțumim reprezentanților instituțiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia și Franța, precum și partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date și informații a avut loc prin CCPI, ENFAS si PNR”, precizează IGPR.

Omul de afaceri ar urma să fie extrădat. Autoritățile române pregătesc actele pentru această procedură.

(w460) AÈ™a aratÄ

Așa arăta Sebastian Ghiță în momentul capturării

Curtea de Apel Ploiești a respins, pe 3 aprilie, contestația formulată de fostul deputat Sebastian Ghiță față de decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pe numele său.

Instanța a dispus arestarea preventivă a lui Ghiță și pentru constituire de grup infracțional organizat. Potrivit deciziei postate pe portalul instanțelor de judecată, magistrații au respins ca nefondată contestația fostului deputat.

De asemenea, instanța a admis contestația procurorilor DNA Ploiești și a dispus arestarea preventivă a lui Ghiță și pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, pe o perioadă de 30 de zile, care se calculează de la data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă.

Tribunalul Prahova a dispus, în data de 15 martie, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță în dosarul în care acesta este cercetat de DNA Ploiești pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Pe 5 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, după ce acesta a dispărut și nu s-a mai prezentat la IPJ Prahova, încălcând astfel termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Poliție și Parchete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite