Sebastian Ghiță, un om politic controversat. Capturarea omului de afaceri va naște foarte multe reacții

14 aprilie 2017, 07:58

Capturarea lui Sebastian Ghiță va naște foarte multe reacții în plan politic la noi în țară, foarte multe semne de întrebare. Grație legăturilor pe care le-a avut cu lumea politică, dar și cu lumea servicilor, a justiției este un personaj extrem de controversat și care poate furniza la limită foarte multe informații, a transmis jurnalistul TVR Roxana Zamfirescu.

Detalii despre prinderea lui Sebastian Ghiță, de la ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, pentru Telejurnal: „Sebastian Ghiță a fost prins la Belgrad astă noapte. El era împreună cu fratele său și avea un document de identitate fals”.

Fostul deputat Sebastian Ghiță este un om de afaceri român care deține grupul Asesoft și postul de televiziune RTV, fondat în octombrie 2011. În octombrie 2009, averea lui era estimată la 90-100 milioane euro. Între august 2016 și februarie 2017 a fost membru al Partidului România Unită. Este cercetat penal în mai multe dosare fiind acuzat de spălare de bani, folosire de informații confidențiale, șantaj, mită, cumpărare de influență, conducere fără permis.

Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel in care mai sunt acuzați foști șefi din Poliție și Parchet din Prahova și un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu.

Ghiţă mai este urmarit penal în alte două dosare de corupție, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 și cel în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene și alte infracțiuni. În acest din urmă dosar sunt cercetați fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma și fiul acestuia, Vlad Cosma.

În 10 ianuarie, instanța supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță, omul de afaceri fiind dat și în urmărire internațională prin Interpol.

Sebastian Ghiță a dispărut în 21 decembrie 2016 și a fost inițial dat în urmărire națională, după ce a încălat termenii controlului judiciar. I s-a stabilit o cauțiune de 13 milioane de euro.

Sebastian Ghiță, aflat sub control judiciar și cu interdicție de a părăsi țara, a fost văzut ultima oară în public în seara zilei de 19 decembrie 2016, la o reuniune de bilanț a SRI cu parlamentarii care au făcut parte din Comisia de Control din Parlament.

La o săptămână după dispariție, la postul de televiziune deținut de el, România TV, au început să fie difuzate o serie de înregistrări nedatate. În acele înregistrari, Ghiţă a adus acuzații grave la adresa procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, respectiv a generalului SRI Florian Coldea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite