Sebastian Burduja: Guvernul va aproba cadrul de management şi stocare a datelor în platforma de cloud guvernamental. Românii vor fi notificați când sunt accesate informații personale

Guvernul va reglementa, printr-o hotărâre, cadrul de management şi stocare a datelor în platforma de cloud guvernamental, urmând ca la nivelul anului 2026 minim 30 de instituţii să "migreze" în acest cloud, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

31 Ianuarie 2023, 11:59 (actualizat 31 Ianuarie 2023, 12:28) Știrile TVR |
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook

Acesta a detaliat într-o conferință de presă măsurile cuprinse în hotărârea de Guvern şi ordonanţă care au fost aprobate, marţi, de Executiv.

"Vorbim despre platforma de cloud guvernamental, cea mai importantă investiţie pe care România o desfăşoară în domeniul transformării digitale. O investiţie de peste 560 de milioane de euro fără TVA. Practic, România deschide multe drumuri, inclusiv la nivel european, reglementând prin această complexă hotărâre de guvern o serie de aspecte. Pe de o parte, cadrul de management şi stocare a datelor în platforma de cloud guvernamental, tipuri de date, ce date pot să meargă în cloud-ul privat guvernamental, ce date pot să meargă în cloud-urile comerciale publice furnizate de companii private, criteriile tehnice privind implementarea, mentenanţa, dezvoltarea cloud-ului privat guvernamental; planul pentru migrarea în cloud-ul guvernamental şi avem în orizontul anului 2026 30 de instituţii, minim, care vor fi migrate în acest cloud guvernamental", a declarat Sebastian Burduja.

El a adăugat că va fi reglementată şi politica de 'cloud first'.

"Iarăşi, România deschide multe căi la nivel european şi este printre primele ţări care reglementează politica de cloud first. Asta înseamnă că instituţiile publice sunt obligate să recurgă la soluţii compatibile cu sistemul de cloud", a precizat Burduja.

Potrivit acestuia, vor fi legiferate şi normele de jurnalizare a evenimentelor şi accesul la datele cetăţenilor.

"Practic, am asigurat prin această hotărâre de Guvern, pe de o parte, implementarea cu succes şi la timp a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, eficientizarea costurilor prin acest proiect, pentru că una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme şi să protejezi datele românilor într-un singur loc şi alta este să fie fragmentate între instituţii, agenţii, ministere, şi nu în ultimul rând, accesul la date şi faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparenţă deplină. Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificaţi, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor şti de câte ori statul le va accesa datele şi vor fi notificaţi în acest sens în timp real", a mai declarat ministrul Digitalizării.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 18°C
IASI 14°C 16°C
CLUJ 15°C 14°C
CONSTANTA 11°C 11°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 16°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI