Se transformă Rusia într-un „Iran gigantic”? Ar trebui folosiți banii oligarhilor ruși pentru reconstrucția Ucrainei? Ce spune un fost economist-șef al FMI

Kenneth Rogoff
Kenneth Rogoff
26 ianuarie 2023, 14:13

Din 2022, Rusia este de departe cea mai sancționată țară din lume. Există peste 13.000 de restricții, dintre care 80% au fost impuse de Occident după invadarea Ucrainei. Dar chiar funcționează ele? Potrivit profesorului Kenneth Rogoff, de la Harvard, fost economist șef al Fondului Monetar Internațional, Rusia se confruntă cu un „nivel incredibil de sărăcie” și e pe punctul de a deveni „un Iran gigabntic”. Cel puțin asta a afirmat săptămâna trecută la Forumul Economic Mondial de la Davos (WEF). Novaia Gazeta Europa l-a întrebat pe profesorul Rogoff la ce sunt cu adevărat bune sancțiunile și cum se poate desfășura conflictul economic dintre Rusia și Occident în viitor.

Novaia Gazeta.Europa: La WEF ați spus că oamenii din Rusia se confruntă cu o „sărăcie incredibilă” din cauza sancțiunilor occidentale. Dar nu vedem așa ceva până acum. Criza economică s-a dovedit a fi mult mai puțin dureroasă decât se așteptase, cel puțin deocamdată. De ce credeți că este așa cum ați spus?

Ei bine, este o chestiune de termen lung – devii din ce în ce mai izolat de lume și ai mai multe sancțiuni, mai puține țări cu care să comerț. Celelalte țări care s-au confruntat cu sancțiuni foarte severe, desigur, sunt foarte sărace. Nu este cazul Rusiei, pe termen scurt. Ar dura 50 de ani pentru ca Rusia să ajungă să semene cu Cuba. Țările încă fac comerț [cu Rusia], sancțiunile sunt foarte limitate. Dar, pe termen lung, dacă nu există o reglementare, Rusia va deveni din ce în ce mai izolată.

Până la sfârșitul anului trecut, embargoul asupra petrolului începuse să aibă un efect asupra bugetului rus. Cât timp credeți că ar fi nevoie să treacă până când și alte sancțiuni să înceapă să funcționeze?

Dacă te uiți la istoria sancțiunilor, singurul caz în care au avut un efect destul de dramatic pe termen scurt a fost cel al Africii de Sud, în anii 1980, când întreaga lume a fost unită în impunerea acelor sancțiuni. Dar, știți, economia Rusiei a scăzut probabil mai mult decât o sugerează cifrele oficiale – asta, într-o perioadă în care țări similare au înregistrat creșteri din cauza prețurilor ridicate ale mărfurilor. Cu siguranță, sancțiunile au efecte. Dar aceste lucruri nu funcționează niciodată rapid.

Unele sancțiuni sunt foarte greu de aplicat. Un exemplu – țițeiul din Rusia este încă vândut în Europa prin firme intermediare. Credeți că astfel de scheme diminuează serios prejudiciul sancțiunilor?

Da, reduc dramatic efectele sancțiunilor. Și mergând înainte, depinde de ceea ce urmează. Cred că dacă Rusia escaladează, în cele din urmă va exista potențial de sancțiuni secundare din Europa și Statele Unite. Dacă va fi făcut, acesta va fi un pas foarte dramatic. Sancțiunile pot fi întărite. Până acum, din multe motive, Occidentul a ales să nu facă asta.

Ar putea fi greu de izolat complet Rusia și să de transformat într-un „Iran gigantic”. Rolul Rusiei în comerțul internațional pare a fi mult mai mare. Nu este vorba doar de petrol, ci și de metale și minerale pe care Occidentul continuă să le cumpere chiar și acum.

Ei bine, asta este o foarte bună observație și depinde încotro o apucă lucrurile. Dacă Rusia folosește arme nucleare pe câmpul de luptă, aș spune că nimeni nu știe ce ar putea fi Occidentul dispus să facă sau cum ar putea reacționa oamenii. După cum stau lucrurile, oamenii din Occident nu au fost capabili sau dispuși să facă sacrificiul necesar pentru a avea o întrerupere completă. S-au pus speranțe în încercarea de a găsi pacea. Iar pentru Occident, într-un anumit sens, întărirea sancțiunilor este o formă de escaladare. Occidentul a pășit pe acest teren cu atenție. Dacă Rusia va continua să escaladeze, aș fi surprins dacă sancțiunile nu ar deveni mult mai puternice.

Ați menționat, la WEF, că sancțiunile nu vor duce la schimbarea regimului. Pot  măcar să ajute la oprirea războiului?

Nu, nu pot. După cum am spus în observațiile mele, sancțiunile conduc foarte rar la o schimbare de regim sau ajută la atingerea unui obiectiv politic puternic ca acesta. În general, au efect. Sunt o pedeapsă. Ele pot fi un instrument pentru a face efortul de război mai scump și mai dificil. Dar nu, ele nu pot opri războiul. Cu siguranță, nu în timp real. Excepția rară, din nou, a fost Africa de Sud, în anii 1980, unde sancțiunile impuse au fost atât de largi și dictate de atât de multe țări în același timp, încât ai contribuit la schimbare.

Care credeți că este atitudinea Chinei față de război? Nici nu a arătat sprijin deschis pentru Rusia și nici nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale.

Ei bine, cred că aceasta este cea mai importantă întrebare – ce decide China să facă?

Sunt sigur că China nu se aștepta ca războiul să continue așa. Nu se aștepta ca ucrainenii să riposteze atât de tare. Nici majoritatea observatorilor occidentali nu s-au așteptat. Știți, când Mao s-a deschis față de Nixon, în anii 1970, a făcut asta pentru că i-a fost teamă că China va deveni prea vulnerabilă în fața Rusiei.

În mod evident, lucrurile s-au mișcat în cealaltă direcție. Rusia ar putea deveni atât de dependentă de China, încât China poate ajunge să dețină multă putere asupra Rusiei. Va depinde de China pentru tehnologie, pentru cumpărarea petrolului, pentru multe tipuri de bunuri. Rusia a devenit foarte, foarte dependentă de China.

Sincer, este un pic ironic faptul că Putin a pretins că este atât de îngrijorat de NATO încât s-a făcut aproape în întregime dependent de China. Ce vrea China? Aceasta este probabil cea mai importantă întrebare pentru a determina ce iese din asta. Bănuiesc că China ar dori să vadă sfârşitul războiului.

Ar trebui folosiți banii oligarhilor ruși și rezervele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei de după război?

Această întrebare este larg dezbătută. Nu există un răspuns ușor pentru că, pe de o parte, este foarte simplu să folosești banii rusești pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei. Pe de altă parte, subminează încrederea în sistemul financiar occidental. Aș spune că banii Băncii Centrale a Rusiei sunt cei mai vulnerabili, deoarece sunt în mod clar deținuți de guvern. Guvernul este autrul acestei invazii ilegale.

Eu cred că banii oligarhilor ruși reprezintă o bară mult mai înaltă, deoarece trebuie să stabilită o legătură strânsă cu guvernul rus. Și cred că sistemul juridic va găsi asta mai dificil de făcut.

CITIȚI AICI INTERVIUL INTEGRAL.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite