Se topeşte Antarctica. Dezastrul poate fi oprit dacă vor fi reduse emisiile de dioxid de carbon

18 iunie 2018, 10:59

Emblematice pentru fauna Antarcticii, pinguinii şi leii de mare sunt printre cele mai afectate animale de la Polul Sud. Schimbările climatice care au dus la topirea gheţarilor au dat peste cap întreg ecosistemul din regiune. În ultimul sfert de veac, apa rezultată din gheţarii Antarcticii ar putea acoperi un stat ca Texasul, iar adâncimea ar fi de patru metri.

“Vedem că şi direcţia vântului s-a schimbat, că temperatura oceanului a crescut, aciditatea oceanului a crescut. Am descoperit schimbări în biodiversitate, de fapt toţi parametrii legaţi de Antarctica, şi îi monitorizăm de câteva decade, sunt pe cale să se schimbe din ce în ce mai repede”, spune Martin Siegert, cercetător.

Stratul de gheaţă din Antractica şi Groenlanda este pentru oamenii de ştiinţă unul dintre cei mai importanţi indicatori privind schimbările climatice la nivel planetar. Misiunea oamenilor de ştiinţă este să explice cât mai simplu posibil întregii lumi ce se întâmplă acum şi ce ar putea aduce viitorul.

“E suficientă gheaţă în Antarctica, dar dacă se va topi toată, nivelul mărilor, la nivel global, va creşte cu 60 de metri. Şi deja începem să vedem primele semne că acel strat de gheaţă a început să se topească. Aşa că e posibil ca în acest secol, Antarctica să contribuie cu câţiva centimetri de apa prin gheaţa pierdută”, explică Martin Siegert.

Încălzirea apelor din zona Polului Sud este legată direct de încălzirea globală provocată de emisiile provenite din arderea combustibililor fosili. Chiar şi aşa, oceanul de la Cercul Polar de Sud încă mai poate absorbi anual o cantitate impresionantă de dioxid de carbon, încetinind procesul de schimbare a climei. Acest fenomen nu rămâne fără urmări. Creşte aciditatea oceanului, prin urmare fauna marină are de suferit. Oamenii de ştiinţă spun că anumite pierderi sunt ireversibile pentru Antarctica, dar atrag atenţia că ar mai fi o speranţă: reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite