Se strâng semnături pentru ca bujorul să devină floare națională

Superba floare roșie, roz sau albă de luna mai, bujorul, ar putea deveni floare naţională chiar în Anul Centenarului. Specialiştii se străduiesc să adune toate semnăturile pentru aceste flori devenite un simbol al eleganţei şi frumuseţii. Dacă iubiţi bujorul, nu stați pe gânduri: mergeţi, în aceste zile, la Târgul de Flori, organizat la Agronomie, admiraţi speciile expuse şi semnați pentru floarea națională.

05 Mai 2018, 18:04 (actualizat 05 Mai 2018, 18:37) Știrile TVR |
Se strâng semnături ca bujorul să devină Floare Națională în Anul Centenarului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Târgul de flori a fost deschis simbolic de Custodele Coroanei României. În 160 de ani de istorie, Universitatea de Agronomie a fost strâns legată de Familia Regală. Regele Ferdinand era un botanist pasionat și deseori îi surprindea pe specialiști cu toate cunoștințele sale. Iar Regina Maria era o iubitoare a florilor și a organizat mai multe parcuri, printre care Scroviștea, Peleș sau Balcic.

(n.r., întrebare: Reginelor României le-a plăcut să grădinărească. Aveți acest hobby?)

MS Margareta, Custodele Coroanei: "Da, de când sunt mică. Am început cu Regina Mama Elena, la Florența, am continuat în Scoția, mai dificil, că e mai rece, dar și la Roma. (n.r., întrebare: Care sunt florile dumneavoastră preferate?) Bujorii".

Multă vreme un simbol al regalității, bujorul e des întâlnit în cultura românească. Floarea cu o mie de nuanțe împrăștie un miros extraordinar și reprezintă pentru parfumieri o inepuizabilă sursă de inspirație. Cinci specii de bujor se regăsesc pe teritoriul României. Înflorește doar o dată pe an, timp de 10 zile, în luna mai.

Mai mulți horticultori din mediul academic vor să declare bujorul - Floare Națională.

FLORIN TOMA, profesor la Facultatea de Horticultură: "În țară avem cam 100 de mii de persoane care poartă numele sau prenumele «bujor», dacă dăm de numele lor, am rezolvat problema".

Există deja o petiție online. Când se vor strânge cele 100 de mii de semnături, printr-un decret prezidențial se poate consfinți bujorul ca Floare Națională, așa cum au făcut americanii cu trandafirul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN GRĂDINĂRIT
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI