Se strâng semnături pentru ca bujorul să devină floare națională

5 mai 2018, 18:04

Târgul de flori a fost deschis simbolic de Custodele Coroanei României. În 160 de ani de istorie, Universitatea de Agronomie a fost strâns legată de Familia Regală. Regele Ferdinand era un botanist pasionat și deseori îi surprindea pe specialiști cu toate cunoștințele sale. Iar Regina Maria era o iubitoare a florilor și a organizat mai multe parcuri, printre care Scroviștea, Peleș sau Balcic.

(n.r., întrebare: Reginelor României le-a plăcut să grădinărească. Aveți acest hobby?)

MS Margareta, Custodele Coroanei: „Da, de când sunt mică. Am început cu Regina Mama Elena, la Florența, am continuat în Scoția, mai dificil, că e mai rece, dar și la Roma. (n.r., întrebare: Care sunt florile dumneavoastră preferate?) Bujorii”.

Multă vreme un simbol al regalității, bujorul e des întâlnit în cultura românească. Floarea cu o mie de nuanțe împrăștie un miros extraordinar și reprezintă pentru parfumieri o inepuizabilă sursă de inspirație. Cinci specii de bujor se regăsesc pe teritoriul României. Înflorește doar o dată pe an, timp de 10 zile, în luna mai.

Mai mulți horticultori din mediul academic vor să declare bujorul – Floare Națională.

FLORIN TOMA, profesor la Facultatea de Horticultură: „În țară avem cam 100 de mii de persoane care poartă numele sau prenumele «bujor», dacă dăm de numele lor, am rezolvat problema”.

Există deja o petiție online. Când se vor strânge cele 100 de mii de semnături, printr-un decret prezidențial se poate consfinți bujorul ca Floare Națională, așa cum au făcut americanii cu trandafirul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite