LUMEA AZI

Se strâng probe împotriva Rusiei și a lui Vladimir Putin. Carla Del Ponte: Ancheta trebuie să ducă la emiterea unui mandat internațional de arestare

Putin e un criminal și sper că un mandat internațional de arestare a lui să fie emis cât mai curând. Este opinia fostului procuror șef al Curții penale Internaționale, Carla Del Ponte. Curtea Penală Internațională a deschis deja o anchetă privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina. Acest lucru va face posibilă identificarea autorilor, dar - subliniază Del Ponte - „primul responsabil este cu siguranță președintele Putin"

19 Martie 2022, 12:23 (actualizat 20 Martie 2022, 09:53) Știrile TVR |

Carla Del Ponte: "Ancheta trebuie să ducă la emiterea unui mandat internațional de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Asta nu înseamnă că va fi arestat. Cu toate acestea, îi vă fi imposibil să-și părăsească țara. Un mandat de arestare nu va avea efect cât timp Putin rămâne în Rusia, dar libertatea sa de mișcare internațională va fi sever restricționată", a spus Carla del Ponte într-un interviu acordat ziarului La Repubblica.

Acuzațiile deja formulate se referă la crimele de război și împotriva umanității. Sunt din ce în ce mai multe probe că rușii au folosit arme interzise prin Convenția de la Geneva și desigur atacarea culoarelor umanitare prin care civilii fug din calea bombelor. Marea Britanie a anunțat deja că sprijină financiar și tehnic investigația Curții Penale Internaționale.

Dominic Raab, ministrul britanic de justiţie: "Trebuie să existe şi o a patra componentă privind responsabilitatea, asigurându-ne că oricine comite crime de război în Ucraina este tras la răspundere, iar comandanții de pe teren, cei care ar putea primi ordine ilegale, precum și cei de la Kremlin, trebuie să știe asta. Și am precizat clar că vom oferi un pachet de sprijin, sprijin financiar și tehnic pentru ca ICC să își poată îndeplini mandatul."

Carla Del Ponte, care a condus anchetele crimelor de război comise în Rwanda și fosta Iugoslavie, declară că rezultatele anchetei nu vor apărea peste noapte, dar pentru crime de război și crime împotriva umanității, agresiune și genocid - spune Del Ponte - nu există nicio prescripție.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI