Se scumpește căldura în București. Creșterea prețului va fi de aproximativ 20%

22 septembrie 2021, 19:54

Romgaz, companie controlată de stat, și Electrocentrale București (Elcen) au hotărât ca, de la 1 octombrie, prețul gazului pentru bucureșteni să fie de 151 lei MWh, dublu faţă de cel din prezent. Astfel, costul final al gigacaloriei creşte de la 490 de lei, la 590 de lei, cu aproximativ 20% mai mare. Cu toate acestea, reprezentanții ELCEN susțin că prețul este unul bun.

ADRIAN TUDORA, administrator special al ELCEN: Am ajuns la un preț mediu de 151, un preț bun pentru ELCEN în condițiile actuale de piață a gazelor, dacă va uitați, evoluția prețului gazelor pe toate pieţele este în continuă creștere, este o consecință a creșterii gazului la nivel european și nu numai.

Până în acest moment, Primăria Generală nu știe cu cât va subvenționa diferența.

NICUȘOR DAN, primarul general al Capitalei: În momentul de față nu avem nici noul preț cu care ELCEN ne va vinde nouă gigacaloria. În momentul în care îl avem, o să aveți răspunsuri. Bani ar exista.

MIHAI MEREUȚĂ, președinte, Liga Asociațiilor de Proprietari “Habitat”: Capacitatea de plată a subvenției este foarte redusă la Primăria Capitalei, problemele financiare sunt mari, dar tare mi-e teamă că acest lucru va duce la mărirea gigacaloriei la cetățean, la consumator.

Deși le-am cerut un punct de vedere, reprezentanții Termoenergetica nu ne-a oferit unul până la această oră.

Reprezentanții Romgaz ne-au transmis că nu pot face comentarii în raport cu prețul de comercializare ofertat de Elcen București, deoarece acesta este confidențial.

Nu de aceeași părere sunt și specialiștii în energie, care susțin că atât timp cât prețul este suportat din buzunarele cetățenilor, acesta nu poate fi secret. Aceiași specialiști mai sunt de părere că nu văd nicio justificare care să fi dus la creșterea prețurilor la gaze livrate Elcen de către Romgaz.

IONUȚ PURICĂ, specialist în energie al Academiei Române: Avem gaz. Nu are rost să creștem prețul gazului către economia română. Putem să îl creștem către export. E gazul nostru, îi facem ce preț vrem, evident la cost plus. Adică companiile care furnizează gaz, energie electrică și așa mai departe trebuie să aibă bani să își plătească salariile, să-și facă întreținere, investiții și așa mai departe.

La jumătatea anului, pentru că Primăria Generală avea restanțe de peste 540 de milioane de lei la plata subvenției pentru căldură, a fost nevoie de o decizie a Guvernului pentru a o plăti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă