Se schimbă procedurile în cazul persoanelor suspecte de COVID sau cu teste pozitive

10 septembrie 2020, 20:49

Potrivit ordinului, un pacient cu simptome de infecţie respiratorie acută trebuie să rămână acasă, să sune la 112 şi să anunţe medicul de familie. Apoi așteaptă echipajul de la ambulanță, care-l va examina.

Dacă are simptome uzuale de COVID, i se va recolta testul, iar DSP îi va comunica rezultatul. Dacă simptomele sunt grave, va fi dus la spital, unde va fi tratat şi testat.

Dacă testul iese pozitiv pentru noul coronavirus, în maximum 2 ore, DSP trebuie să desemneze persoana care va face ancheta epidemiologică. Lista cu toţi contacţii direcţi ai persoanei confirmate trebuie să fie gata în cel mult 24 de ore.

Potrivit ordinului de ministru, toţi pacienţii cu test pozitiv pentru SARS-CoV-2 vor fi trimişi de către direcțiile de sănătate publică, prin ambulanţă, la spital, pentru ca medicii să le evalueze starea.

O noutate importantă: evaluarea se poate face şi fără internarea pacientului. Până acum, internarea era obligatorie, dar numai în teorie. Multe cazuri nici nu au ajuns la spital. Medicul va stabili unde va fi izolat bolnavul, în funcţie de starea lui.

Altă prevedere importantă: pacienții cu simptome de COVID care se văd la radiografie sau la tomografia computerizată vor fi tratați ca și pacienții COVID, chiar dacă testul este negativ. Testarea va fi repetată la 48 de ore.

Cazurile care sunt urgențe medico-chirurgicale care se pozitivează în timp ce se află într-o unitate non-COVID vor fi transferate la spitale suport numai după ce urgența, problema chirurgicală, va fi rezolvată, iar starea pacientului este stabilă.

Pacienții asimptomatici nu necesită în mod obligatoriu retestare. După 14 zile de izolare de la data recoltării testului pozitiv, își pot relua activitățile curente sau profesionale, dar trebuie să păstreze distanța și să poarte masca şi acasă și la serviciu pentru încă 10 zile.

În cazul celor care stau în izolare acasă, vindecarea lor va fi declarată de medicul de familie, care trebuie să le monitorizeze zilnic starea prin telefon.

Foarte important: după 14 zile de la recoltarea primului test pozitiv, pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reintrarea în colectivitate nu este necesar aviz epidemiologic și nici nu trebuie solicitat un test negativ pentru SARS-CoV-2.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite