Se schimbă metoda de calcul a ratei de îmbolnăvire. Se vor folosi 6 indicatori pentru incidența COVID-19

22 martie 2021, 10:55

După o întâlnire care a durat aproape 4 ore la Ministerul Sănătății, secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat că se lucrează la schimbarea modului în care se calculează rata de incidența la 14 zile, pe baza a 6 indicatori, printre care capacitatea de testare, numărul pacienților internați la ATI sau numărul de cazuri pentru o localitate.

Secretarul de stat a adăugat că vor fi făcute mai multe simulări și se va lua o decizie mâine, când va avea loc o nouă întâlnire.

Ministerul Sănătății dorește, de asemenea, să crească numărul de persoane testate. Andreea Moldovan susține că există o capacitate de testare mai mare decât cererea din acest moment, pentru că oamenii nu vor să se testeze.

Un ordin de ministru este pregătit și ar putea fi aplicat din această săptămână. Acesta include testele rapide antigen, care vor putea fi făcute în cazul persoanelor cu simptome la camerele de gardă, la medicii de familie și în centre speciale, care vor fi deschise în zone accesibile. Totodată, Ministerul Sănătății face apel la părinți să își dea acordul pentru testarea copiilor care merg la școală, dacă au simptome.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ministerul Sănătăţii a avut luni o întâlnire cu reprezentanţi ai Institutului Național de Sănătate Publică, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi cu specialişti în sănătate publică şi epidemiologie privind situaţia epidemiologică și privind calculul ratei de infectare.

Secretarul de stat Andreea Moldovan, declarații MS:

– ne-am gândit care ar fi indicatorii de calcul cei mai sugestivi pentru procesul epidemiologic, astfel încât să dea o imagine cât mai apropiată de realitate.

– sunt 6 indicatori, vom face simulări, după întâlnirea de mâine, îi veți afla. Sunt indici de evoluție, de trend evolutiv, de rată de incidență, de capacitate de testare.

– dorim să avem o testare mai abundentă decât o avem acum, tocmai pentru a avea o imagine mai bună asupra a ceea ce se întâmplă în țară. Capacitatea de testare este mai mare decât cererea actuală. Oamenii se testează destul de puțin și adesea evită acest test care poate să le salveze viața.

– rata de incidență se calculează pe un interval de 14 zile. Există un număr de teste care nu sunt alocate. Există diferențe în calculul ratei de incidență. Am convenit s-o calculăm luând în evaluare 14 zile, dar 14 zile care se opresc cu 3 zile înaintea momentului vorbirii. Este mai mult o creștere, dar nu una foarte mare.

– sunt județe în care nu se testează suficient.

–––––––––––––––––––––––––––––-

Ministrul Sănătății a declarat ieri că dacă rata de incidență de COVID-19 depășește 6 la mia de locuitori nu exclude intrarea în carantină a Bucureștiului. El a mai spus și că secțiile ATI sunt depășite.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis prelungirea restricțiilor pentru stoparea răspândirii COVID-19, cu încă 14 zile. Rata de infectare în Capitală este de 5.33 de persoane, la mia de locuitori.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat sâmbătă că în acest moment nu s-a pus în discuţie carantinarea municipiului Bucureşti.

„La acest moment nu s-a pus în discuţie carantinarea Bucureştiului”, a afirmat Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgență, Raed Arafat, a declarat sâmbătă că a fost suplimentat numărul de paturi din secţiile de terapie intensivă în Bucureşti.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat luni dimineață că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că luni va avea o întâlnire cu primarul general şi cu primarii de sectoare pentru a discuta despre situaţia din Capitală în privinţa creşterii numărului de infectări, menţionând că există „o minoritate care nu respectă regulile în vigoare” şi că aşteaptă soluţii din partea autorităţilor locale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite